06.01.2014 Porodica

Kako da nađem bejbisiterku?

Ako ste tek započeli potragu za bejbisiterkom, nemojte se plašiti – postoji mnogo načina da nađete kvalifikovanu osobu koja će čuvati vašu bebu. Dobar potez je da razglasite svima da tražite bejbisiterku, potražite oglase u novinama, potražite agencije koje se bave bejbisitingom…

bejbisiterka

Kako da izaberem bejbisiterku?

Sve zavisi od vaših potreba. Ako ćete vašu bebu ostaviti samu sa bejbisiterkom neka to bude osoba koja je dovoljno stara i zrela za taj zadatak.

Godine naravno nisu jedini i odlučujući faktor. Ako se odlučite da vašu bebu čuva osoba iz profesionalne agencije, uvek tražite preporuke, pitajte koliko ima iskustva, koliko su bila stara deca koje je čuvala i kakve su joj bile obaveze.

Ipak, bez obzira na sve sjajne preporuke i iskustva koje može imati, ako vam ta osoba ’’ne leži’’ i ako kroz razgovor niste uspostavili opušten odnos, trebalo bi da potražite nekog drugog.

Ako vam pak treba neko da pričuva vaše dete samo na kratko, pa ako je to možda dete kojem verujete da će se dobro snaći sa vašim mališanom dok vi trknete do prodavnice, proverite ipak da li poznaje osnove prve pomoći. Takođe napomenite da nikad ne drma vašu bebu.

Kada izlazite iz svoje kuće treba da budete sigurni da ste svoju bebu ostavili sa osobom koja zna da se nosi u hitnim situacijama, ili koja će makar znati koga da pozove u određenoj situaciji i šta tačno treba da radi ako se pojavi bilo kakav problem.

Takođe bi trebalo da ustanovite osnovna pravila ponašanja u svojoj kući, a koje će bejbisiterka poštovati. Npr: da li je u redu da bejbisiterka gleda televiziju? Da li očekujete da će oprati sudove posle večere? I naravno, ne bi trebalo da puši niti da poziva društvo u kuću, bez vaše dozvole.

Šta treba da pitam potencijalnu bejbisiterku?

Nakon što ste saznali osnovne stvari, kao što su preporuke i vreme kada beba treba da se čuva, proverite koliko bejbisiterka poznaje osnove sigurnosti i bezbednosti.

Osim što treba da poznaje davanje veštačkog disanja bebi, pitajte da li zna kako da se ponaša u slučaju gušenja i da li zna šta treba da radi ukoliko izbije požar ili neka druga nepogoda.

Potom pređite na to kakva je sa decom. Da li voli bebe i decu? (Naravno da će reći da ih voli, pa probajte sa malo drugačijim pitanjima kako biste dobili kompletan odgovor. Pokušajte sa pitanjima kao što su ’’Zašto volite da radite sa decom?’’ i ’’Šta najviše volite u čuvanju dece?’’).

Ako imate malo stariju decu saznajte da li će se igrati sa njima ili ih zabavljati kroz igrice, sport ili na neki drugi način. Hoće li biti raspoložena da igra fudbal sa vašim detetom u dvorištu? Ne treba vam neko ko će postaviti vaše dete ispred televizora i pričati telefonom sa drugaricama celu noć.

Na kraju pitajte da li ima neke svoje navike (da li pije ili puši) koje će vam smetati. Ako vam je važno njeno jezičko izražavanje, napomenite da ne želite da psuje pred vašim detetom.

Nemojte zaboraviti da postavite pravila kao što su do koliko sati dete može da gleda televiziju, da ne sme da gleda određene emisije, ili ne želite da sluša određenu vrstu muzike dok je dete budno.

Zapamtite, ne postoji nebitno pitanje kada je u pitanju sigurnost i dobrobit vaše bebe.

Koliko treba da platim?

Cene za čuvanje dece su relativne u odnosu na nekoliko faktora, od toga gde živite do toga koliko dece imate, da li treba da kuva i možda razvozi decu. Pitajte komšije i prijatelje koliko oni plaćaju kako biste najlakše zaključili koliko bi vi trebalo novca da izdvojite. Vaša bejbisiterka verovatno ima svoje cene, a i njene prepruke i iskustvo mogu da utiču na to koliko ćete joj ponuditi.

Izvor: Bebac.com




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije