6 malih načina da detetu pokažete koliko je posebno

Pružanje detetu pažnje i ljubavi presudno utiče na oblikovanje njegovog identiteta i stvaranja zdravog osećaja sopstvene vrednosti i samopoštovanja u budućnosti. Deca koja nemaju čvrstu vezu sa roditeljima kasnije u životu mogu ispaštati, ističu psiholozi.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Cilj roditelja trebao bi biti prenošenje bezuvetne ljubavi kroz fokusiranu pažnju, ali uz jasna ograničenja koja će decu naučiti da se nose s neizbežnim prekidima pažnje. Ta ravnoteža pomoći će im da shvate kako će uvek postojati vreme kada će imati punu pažnju roditelja, ali će postojati i vreme kada je neće imati uopšte. Evo na koji način možete pomoći detetu da se oseća posebno.

1. Uspostavljanje kontakta očima
Možda verujete kako možete istovremeno slušati svoje dete i proveravati poruke u telefonu, međutim delimična pažnja može kod deteta stovriti osećaj da ga stavljate na drugo mesto. Idući put kad dete poželi pričati s vama, najbolje bi bilo kada biste mu se potpuno posvetili uz uspostavljanje kontakta očima. Postavite nekoliko pitanja kako biste pokazali da zaista slušate i da ste prisutni. Ukoliko ne možete odložiti ono što radite u tom trenutku, objasnite to detetu i zamolite ga da vam da još koji trenutak, ali mu se obavezno obratite kada završite.

2. Provedite svaki dan neko vreme zajedno, bez prekida
Nije nužno odvojiti nekoliko sati, čak i deset minuta mogu učiniti čuda. Dozvolite detetu da odluči na koji način ćete provesti to vreme. Ako ste u mogućnosti isključite mobilni telefon.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Prethodna vest

Sledeća vest

još iz kategorije