Razvoj bebine ruke

Kako se razvija kontrola bebine ruke, iz meseca u mesec i šta možete očekivati.

Drugi mesec: Vidi, imam ruke
Oko osme nedelje života beba shvata da ima šake i stopala. Dok posmatra te “stvari” u pogledu joj se može videti koliko je fascinirana ovim otkrićem. Interesantne su joj ne samo njene šake, već i vaše. Neke bebe u toj dobi već imaju sposobnost da rukom drže igračku. Naravno, uz malu pomoć.

Treći mesec: Počinjemo da hvatamo
Beba sa navršenih dvanaest nedelja života trebalo bi da može da uhvati ono što je zanima i drži ispred sebe. Proći će još neko vreme pre nego što bude lepo držala stvari rukom. Bebi je potrebna pomoć da nauči kako da uzme određeni predmet: ponudite joj nešto što nije ni prelako ni preteško.

Peti mesec: Nekontrolisano grabljenje
Mnoge bebe u ovom uzrastu nisu u potpunosti savladale hvatanje rukom, ali trude se. U želji da se domognu željene stvari ruše sve oko sebe, pa mnoge majke polako ostaju bez strpljenja i počinju da im brane da diraju stvari. Važno je imati u vidu da ovo “divlje” hvatanje stvari nema veze sa ponašanjem u kasnijem životu. U pitanju je pokušaj bebe da otkrije svet oko sebe, samo što još nije u potpunosti ovladala svojim rukama.

Šesti mesec: Zaista držimo stvari u rukama
U ovom periodu beba je odlično savladala hvatanje, može da otvori i zatvori slikovnicu, a postaje zainteresovana i za međusobni odnos objekata, za stvari koje su ispod, iznad, u nečemu… Ruke se sada koriste da bi se igračke stavile jedna u drugu, jedna pored druge, jedna na drugu… Beba praktično koristi ruke kao i vi, odnosno radi nešto koristeći ih i ruke imaju svoju funkciju.

Dvanaest meseci: Zabava i istraživanje
Od desetog meseca beba postaje zainteresovana za pevanje i igrice sa pokretom. Dečje pesmice kao “Taši, taši, tanana” su sada sjajna zabava. Međutim, beba osim što koristi ruke za zabavu, sada može upasti i u nevolju. Sve je zanima, svakim danom je pokretnija i osvaja nove teritorije, a još uvek ne razume da nešto može biti opasno. Hvata sve što joj dođe pod ruku i ne zna koje su posledice.

Osamnaesti mesec: Umetnost neprosipanja
U ovom uzrastu bebi treba dozvoliti da vežba ruke tako što će sama jesti ili piti iz šolje, bez prosipanja. Može sama da okreće strane u knjizi. Dajte joj flomastere i napraviće svoja prva umetnička dela.

Dve godine: Vežbanje fine motorike
Beba počinje da vežba sitne mišiće šake. Slaganje kocki je, recimo, odlična vežba jer se moraju postaviti pravilno jedna na drugu i pritisnuti da se pričvrste. Uz malo truda sada može napraviti kulu od više kocki. Svaki trud obavezno nagradite pohvalama. Tako hranite bebino samopouzdanje.

Tri godine: Gordijevi čvorovi
Dete sada sve više koristi ruke, radi slične stvari koje rade i odrasli. Uz malo vežbe moglo bi da otkopčava i zakopčava dugmiće na odeći. Ohrabrujte ga da što više stvari obavlja samostalno. To će mu pojačati i samopouzdanje. U ovom uzrastu primetan je veliki pomak u razvoju motorike; detetu možete dati makaze i papire za seckanje. Ovo će mu biti zabavno, a dodatno će stimulisati razvoj mozga.

Leva ili desna ruka: Ranije se smatralo da je bolje biti desnoruk, zbog čega su decu u školama primoravali da pišu desnom rukom. Danas vlada drugačije mišljenje. Vi, kao roditelj, nemate uticaj na to koju ruku će vaše dete dominantno koristiti. Ako biste pokušali da na levoruko dete vršite pritisak da postane desnoruko, povećali biste mogućnost da počne da muca ili da razvije psihološke probleme. Dok je dete malo koristiće skoro podjednako i jednu i drugu ruku, a vama će se nekad činiti da je desnoruko, a nekad da je levoruko. U jednom trenutku primetićete da dete počinje jednu ruku da koristi više i ta ruka će mu u životu biti dominantna.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije