09.01.2014 Porodica

Kako sačuvati društveni život nakon dolaska bebe

Na lestvici životnih faza kada je usamljenost najzastupljenija, nalazi se i period odrastanja vašeg deteta. Ne osećaju se svi usamljenima u ovoj fazi, kao uostalom ni u drugim specifičnim fazama, ili je ne osete svi u istoj meri, ali nesumnjivo je da se to osećanje javlja kod mnogih ljudi.

drustveni zivot

5 važnih stvari koje parovi treba da znaju

Telefon je uvek tu, pri ruci. Beba je nahranjena, presvučena i mirno spava. Pravo je vreme za razgovor sa starom prijateljicom. Ona možda još uvek nema decu, ili nije ni udata, čak nema ni dečka, i sigurno je zanima kako se sada oseća njena prijateljica koja ima bebu.

To naravno ne znači da će sve vreme razgovora biti raspoložena da priča samo o tome i to „mama“ treba da ima na umu i da razgovara i o nečemu drugom: o novim modnim trendovima, dešavanjima u gradu i slično.

Ne treba oklevati ako poželite nekoga da čujete i da brinete što se stara prijateljica nije prva setila da „okrene“ vaš broj telefona. Ona verovatno ne želi da vas uznemirava i da vas zove u možda nezgodno vreme. Ali vi ste slobodni, pa izvolite! Možete da je pozovete da zajedno kupate bebu, da vam pravi društvo dok je hranite i presvlačite… Dobro će joj doći da se upozna sa roditeljskim obavezama , a i vi ćete imati društvo.

Dobro je imati nekoga ko će da vam pomogne u kućnim poslovima. Ponekad je to prosto neophodno. Može to da bude neko iz porodice, bake deke, tetke, a ako nemate tu mogućnost možete da angažujete neku osobu od poverenja, koja će recimo pripaziti na bebu, koja će vam pomoći pri peglanju i sl. Roditelji, naročito majka tada će imati više vremana za sebe. Ako imaju nekoga ko će da pričuva bebu, mogu da odu bar do komšija na kafu, da prošetaju do prodavnice, knjižare ili kuda već žele.

Rođenje bebe prilika je za nova poznanstva, samo tu priliku treba dobro iskoristiti. Kada se u parku nađu dve mame sa bebama, nema šanse da se tu ne zapodene razgovor koji će započeti na temu trudnoće, porođaja i odgajanja bebe.

Kasnije ćete razgovarati i o ostalim životnim temama. Ne libite se da ih i sami nametnete. Može da usledi i poziv na kafu ili druženje u kući. Tako će vam se pružiti sjajna prilika za druženje, samo treba biti otvoren i spreman za novo prijateljstvo.

Ljudi se ponekad stide svoje usamljenosti, čak se pretvaraju da su prezauzeti, stalno pominju neke prijatelje i tako zapravo zatvaraju vrata za mogućnost da se, zaista, druže. Novi poznanici, koji bi hteli da se zbliže s njima, neće u tom slučaju hteti da dosađuju i da im smetaju, verujući da su ovi zaista prezauzeti. Šteta i za jedne i za druge! Uz pretvaranje, usamljenost će se samo produbiti.

Ponekad roditelji, koji imaju malu decu, izbegavaju odlaske u posete prijateljima brinući da će deca biti nemirna, da će dirati sve šta stignu, da će nešto isprljati… Verovatno će deca sve to raditi, ali prijatelji su tu da se razumeju.

Svi koji zovu u goste ljude s malom decom ne mogu da predvide kako će se deca ponašati, ali sigurno ne očekuju da će deca sedeti na jednom mestu i ćutati dok odrasli pričaju. Roditelji treba da kažu svojim prijateljima čime mogu da zabave decu i da ih upozore na eventualne probleme. Mogu da ponesu dečije omiljne igračke ili da ih uspavaju u gostima, ako se javi potreba za tim. Uslovi možda nisu idealni, ali pokušajte da se prilagodite situaciji.

Autor: Life Content




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije