Kako pravilno gurati bebu tokom porođaja?
Guranje se dešava u drugoj fazi porođaja kada je vaš grlić materice potpuno proširen.
pročitaj jošTri do pet dana nakon porođaja, počinje „nadolaženje“ mleka u grudi. Bez obzira na to da li dojite ili ne, grudi će vam oteći i biće bolne.
Budite spremni
Stavljajte specijalne uloške u grudnjak ili nabavite zaštitni prekrivač za krevet da biste sprečili stvaranje fleka na odeći ili posteljini zbog curenja mleka (dešavaće se to i noću!).
Što se tiče tehnike dojenja, to nije urođena veština, pa treba da se obratite patronažnoj sestri da vam pomogne prilikom prvog podoja.
Prava poza je od ključnog značaja: naslonite se na nekoliko jastuka i eksperimentišite sve dok ne pronađete pozu koja i vama i bebi najviše odgovara. Kada vam mleko nadođe, a dojke postanu napete i osetljive na dodir, neće vam biti lako da dojite. Zato je najbolje da se okupate u toploj vodi i da malo izmlazate mleko pre nego što počnete da dojite bebu.
Brzi oporavak
Bolne, osetljive bradavice obično su znak da prilikom dojenja ne zauzimate pravilan položaj. Zato treba da se obratite patronažnoj sestri za pomoć. Takođe, treba brzo da rešite problem bolnih bradavica, da ne bi došlo do pojave mastitisa.
U ublažavanju tegoba pomaže i krema od nevena, kao i nošenje rashlađenih listova kupusa ispod grudnjaka! Ukoliko bradavice postanu veoma osetljive i bolne, pomoći će primena električne pumpice kojom ćete izmlazati mleko.
Budući da su bradavice u ovoj fazi veoma osetljive, nakon tuširanja (kupanja) ih osušite tapkanjem mekanim peškirom.
Autor: Life Content
Ako ste nedavno postali mama, sa mršavljenjem ne bi trebalo da žurite, posebno ako dojite. Naoružajte se strpljenjem i saznajte kako da bezbedno iz...
pročitaj jošU današnje vreme skoro svaka četvrta žena porađa se carskim rezom. Pokušali smo da pronađemo odgovor na pitanje zbog čega je to tako. Broj p...
pročitaj jošImate najlepšu bebu na svetu. Sve je opet na svom mestu. A porođaj? Ma, nikakav problem, pomislite tek kada sve prođe Koliko god se trudili, ne mož...
pročitaj još