02.06.2014 Vaspitanje

Šta nikada ne treba da govorite detetu

Naučite fraze koje treba da izbacite iz svog rečnika, ali i da navedete dete da vas stvarno sluša.

ta.nikada.ne.treba.da.govorite.detetu

„Ostavi me na miru“

Roditelj koji povremeno ne žudi za samoćom i mirom, jednostavno ne postoji ali razmislite kakvu poruku šaljete detetu kada mu kažete da vas ostavi na miru. Ono može da pomisli da vam nije stalo do njega i da vam smeta, što može uzrokovati agrsivnije ponašanje ili povlačenje u sebe. I vi kao roditelj treba da budete svesni da ono nije u stanju da se samo zabavi ni sat vremena.

„Ti si tako…“

I onda mu kažete da je smotano, lenjo, bezobrazno…a one najoštrije reči, ostaju najdublje i urezane. Prisetite se samo šta su vama roditelji govorili. Verovatno vam ni sada nije svejedno kada vratite film. Bolji pristup je da objasnite detetu šta je uradilo i kakve je posledice to izazvalalo ili kako je ono svojim postupkom doprinelo da se drugi osećaju. Izostavite prideve koji karakterišu detetovu ličnost.

„Uopšte nisi kao svoja sestra“

Prirodno je da roditelji upoređuju decu ali nemojte da vas dete čuje dok to radite. Razlog za to je što dete razvija sopstvenu sliku o svojoj ličnosti, a upoređivanje navodi na to da dete pomisli da biste želeli da ono bude drugačije. Takođe, upoređivanje neće pomoći ni vama pri menjanju ponašanja svoga deteta. Ako ga prisiljavate da uradi nešto za šta još uvek nije spremno, dete će se zbuniti i to će mu poljuljati samopouzdanje. Umesto toga, ističite njegova dosadašnja dostignuća.

Autor: Life Content




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije