03.06.2014 Zdravlje deteta

Sprečite gojaznost deteta: 10 koraka do idealne težine

U današnje vreme svaka treća beba je bucmasta. Do uzrasta od tri godine, one će postati male debeljuce, a polovina će biti gojazne odrasle osobe. Evo kako to da sprečite…

gojaznost

Što su u ranijem uzrastu deblji, mališani imaju veću sklonost da postanu gojazni, pa tako zadovoljni tromesečni bucko jednog dana može postati utučeni petogodišnjak kojeg vršnjaci izbegavaju i neće da se igraju sa njim zato što je debeo. Da se to ne bi dogodilo vašem mališanu, preduzmite potrebne mere i sprečite razvoj gojaznosti na vreme.

10 koraka do idealne težine

1. Dojite bebu što je duže moguće.
2. Odgodite uvođenje čvrste hrane, a kada počnete s njom, uključite namirnice bogate hranljivim sastojcima, a siromašne kalorijama (što više povrća i voća, a što manje keksa i griza).
3. Ne hranite bebu svaki put kada zaplače! Možda je žedna, usamljena ili joj je dosadno.
4. Ne nalivajte bebu voćnim sokovima! Oni sadrže skoro isto kalorija koliko i mleko, ali su siromašniji hranljivim sastojcima. Ako već dajete bebi voćni sok, razblažite ga vodom u razmeri pola:pola.
5. Podstičite bebu da se kreće.
6. Poštujte apetit svog mališana! U prvoj godini beba mnogo jede jer naglo raste i s navršenom prvom godinom utrostručuje težinu koju je imala na rođenju. Međutim, u drugoj godini, mališani više rastu u visinu, mnogo se kreću i dobijaju na mišićnoj masi, pa im je potrebno više proteina nego ugljenih hidrata. Zbog toga je bolje da jedu češće, a pomalo, nego da im dajete tri obilna obroka. Užine treba da su sastavljene od voća i jogurta, a ne od sendviča i masne hrane.
7. Ne insistirajte da dete pojede sve iz tanjira.
8. Ograničite sedenje pred TV-om/kompjuterom na najviše dva sata dnevno i ne dopustite detetu da pri tom jede grickalice.
9. Nikada ne nagrađujte dete slatkišima!
10. Naposletku, ono najvažnije: ako želite da se vaše dete zdravo hrani i bude vitko, pokažite mu to ličnim primerom!

Gojaznost dece, kao i odraslih, nosi brojne zdravstvene rizike, a najčešći su bolesti krvnih sudova, dečja hipertenzija, dijabetes, problemi sa zglobovima, a česte su i smetnje sa disanjem tokom spavanja. Bucmasta deca mogu imati i brojne psihičke tegobe: vršnjaci ih zadirkuju zbog punašnog izgleda, a s obzirom na to da su osetljiviji od odraslih, lakše gube samopoštovanje i sklonija su depresiji.

Autor: Life Content




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije