17.05.2015 Ishrana deteta

Jogurt je lako svarljiv i koristan za bebu

Ovaj kiselkasti napitak namirnica je koju mame treba da daju deci od najranijeg uzrasta. Zašto je dragocen i šta ga čini toliko zdravim?

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Jogurt je sveže pasterizovano mleko kojem su dodati mlečni fermenti, odnosno mikroorganizmi korisni za čovekovo zdravlje. Najbrojniji mikroorganizmi u jogurtu su Streptococus thermophilus i Lactobacillus bulgaris, ali ima tu i mnogo drugih vrsta. Mlečni fermenti imaju blagotvorno dejstvo na creva jer pojačavaju grupe ”dobrih” bakterija. Inače, u svakom zdravom organizmu postoje ”dobre” i ”loše” bakterije, čiji bi odnos trebalo da bude uravnotežen. Delovanje mlečnih fermenata veoma je važno jer štiti creva od napada negativnih mikroorganizama. Redovna upotreba jogurta reguliše aktivnost creva, pa se
tako uspešno rešavaju probleme s probavom.

Jogurt se može dati detetu već kada ono napuni sedam meseci. Ovaj napitak može biti alternativa mleku u popodnevnom obroku. Uz voće, on je uobičajena bebina užina. Pri izboru jogurta treba proveriti da li je svež (obavezno potražite datum na pakovanju) te da li su mu dodati konzervansi, veštačke boje ili aditivi. Svi ti podaci navedeni su na etiketi proizvoda. Detetu se može ponuditi običan, ali i voćni jogurt (jedna čaša dnevno). Naravno, ovde ne mislimo na kupovni voćni jogurt, već na onaj koji ćete sami napraviti pomoću izmikasnog sezonskog voća.

Autor: Mama&Beba




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije