Crteži male dece nagoveštavaju inteligenciju

Možda roditeljima crtež njihovog deteta deluje smešno, ali njegov “čika Gliša” ima ozbiljno skriveno značenje, tvrde britanski istraživači.

crtanje

Uz pomoć roditelja, psiholozi su testirali više od 15. 000 dece, najpre sa četiri, a zatim sa četrnaest godina, ocenjujući njihove crteže na skali od 0 do 12. Uočena je “solidna” veza između bolje ocenjenih crteža i rezultata testova inteligencije ne samo kod četvorogodišnjaka, već i kod dece starijeg uzrasta.

“Test “nacrtaj dete” osmišljen je 1920 -ih godina kako bi se procenila inteligencija deteta, tako da je veza između testa i inteligencije kod četvorogodišnjeg deteta bila očekivana,” izjavila je vođa istraživanja dr Rozalind Arden sa Psihijatrijskog instituta Kraljevskog koledža u Londodnu, dodajući da je naučnike iznenadilo to što je ta veza uočena i deset godina kasnije.

“Crtanje je drevna veština, stara 15.000 godina. Kroz crtež, mi pokušavamo da nekom pokažemo kako razmišljamo. Sposobnost da reprodukujemo likove je jedinstvena ljudska osobina i znak kognitivne sposobnosti, na sličan način kao i pisanje koje je preobrazilo sposobnost ljudskog roda da skladišti informacije i samim tim izgradi civilizaciju.”
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije