Smeju li deca da jedu brzu hranu?
Pored ogromnog izbora zdrave i ukusne hrane, većina ljudi ipak do energije dolazi unošenjem nezdrave hrane. Smeju li deca da jedu brzu hranu i u kojoj meri? Pročitajte tekst i saznajte više o tome.
pročitaj još
Izabrati „biološko“ jednostavno znači jesti čisto ili uzimati manju količinu potencijalno štetnih materija, eliminišući tako, što je moguće više, hemiju iz tanjira, a to nije malo u vremenu zagađene hrane. Ali, iako zvuči sasvim jednostavno, u praksi nije tako.
Kako biste bili sigurni da ste izabrali pravi, a ne lažni „bio“ proizvod pažljivo pročitajte etiketu sa poleđine namirnice. Ukoliko na njoj stoji „iz biološke poljoprivrede“, radi se o namirnici dobijenoj biološkim uzgojem, a to su prethodno morale da potvrde različite provere kroz koje svaka namirnica mora da prođe da bi stigla do tržišta. Ovakve namirnice nose i oznaku, na primer „zelena jabuka“, „bio proizvod“, „eko proizvod“ i sl.
Na prvi pogled, biološko voće se ne razlikuje od nebiološkog. Veliki broj ljudi, međutim, kaže da su ukus i miris biološkog voća bolji. Prema nekim studijama, sadržaj mineralnih soli i antioksidanata je znatno viši.
Prednosti: biološki proizvedeno voće ne treba ljuštiti, pa dete pored celuloze, dobija i veoma korisne vitamine i minerale koje se nalaze neposredno ispod kore (a koji ljuštenjem kore završavaju u kanti za đubre).
Biološko mleko dobija se od krava koje se hrane biološkim proizvodima bez veštačkih dodataka i u njihovom lečenju se ne upotrebljavaju antibiotici.
Prednost: uz pretpostavku da je mleko sveže i visokog kvaliteta, ono je bez ikakve sumnje mnogo zdravije od mleka koje nije biološki proizvod i sadrži veću količinu hranljivih materija. Jedina mana mu je što je skuplje od običnog mleka.
Biološka jaja dobijaju se od kokošaka koje se hrane na otvorenom prostoru, a noću spavaju bez svetla (da ne bi stalno jele). Njihova hrana sastavljena je od biološki ispravnih sastojaka, bez antibiotika i dodatnih materija za bojenježumanaca. Po veličini su sitnija od nebiološki proizvedenih jaja, ali im ježumance tamno narandžaste boje i mnogo je bogatije vitaminom D.
Prednost: ocenjuje se da je ukus kuvanog „bio“ jajeta bolji, a sadržaj vitamina i minerala dvostruko veći.
Pravi se od integralnog brašna, koje se dobija od neočišćenog zrna određenihžitarica. Sadržaj vlakana u ovom keksu, za razliku od onog koji je napravljen od belog brašna, daleko je veći, a kaloričnost manja, tako da pomaže u regulaciji crevne pokretljivosti i ne goji. Za obogaćivanje „bio“ keksa koristi se suvo voće ili med.
Prednost: izvrsna su alternativa užinama bogatim aditivima i hidrogenizovanim masnoćama osrednjeg kvaliteta.
Ovo povrće se gaji na zemljištu koje nije zagađeno, i ne prska se insekticidima i pesticidima. Prepoznaćete ga po intenzivno zelenoj boji (zelena salata, spanać, brokoli…), a kada se radi o ostalim vrstama povrća, ono na izgled nije tako lepo kao „tretirano“ povrće, ali mu je miris intenzivniji.
Prednosti: ne treba uklanjati spoljne listove salate ili lisnatog povrća zbog straha da su zagađeni hemikalijama. od hemikalija. Pored toga, sadržaj folne kiseline, vitamina i minerala kod pojedinih vrsta povrća veći je i do tri puta u odnosu na nebiološko povrće.
Dobijeni su iz biološkog voća, pa zato ne sadrže ostatke hemikalija. Za vreme obrade i pripreme sokova ne koriste se ni konzervansi ni aditivi.
Prednosti: najbolje je izabrati one sokove koji su 100% biološki bez dodatka šećera, a ako vam se učine previše koncentrisanim mogu se razrediti vodom pre nego što se ponude detetu.Tačno je da su „bio“ sokovi skuplji od ostalih, ali kada se u obzir uzmu njegove prednosti, ta razlika u ceni je zanemarljiva. Zato, pre nego detetu kupite sokić, neka vas ne povuku naziv ili reklama, već njegov sadržaj. Uostalom, neka vam pređe u naviku da pogledate sadržaj svakog proizvoda kojeg kupujete. Naročito obratite pažnju na procenat aditiva, emulgatora i ostalih hemijskih materija koje se dodaju da bi poboljšali njegov ukus, miris i boju.
Biološko voće i povrće ne morate kupovati u specijalizovanim prodavnicama, pošto je skupo, već je dovoljno da na pijaci pronađete tezgu proizvođača i da se, nakon što utvrdite da je njegovo voće i povrće biološko, stalno kod njega snabdevate.
Foto: Guliver/Thinkstock
Za bebe starije od šest meseci. Sastojci: 200g mladog krompira, oljuštenog i iseckanog 200g šargarepe, oljuštene i iseckane 100g korena p...
pročitaj još[caption id="attachment_172689" align="alignnone" width="640"] Foto: Dobra hrana[/caption] Evo predloga za jedan lagani ručak za čiju pripremu v...
pročitaj jošOvu kašicu možete ponuditi bebi već nakon navršenog sedmog meseca. Izuzetno je bogata vitaminima i antioksidansima. Potrebno je: 2 slatke j...
pročitaj još