29.09.2015 Ishrana deteta

Da li znate šta je uobročavanje odojčadi?

Uobročavanje odojčadi tema je kojoj se ne posvećuje dovoljno pažnje, iako se zna da je uspešno uobročavanje bebe dobro ne samo zbog nje, nego i zbog cele porodice jer se mogu lakše organizovati i planirati aktivnosti u i van kuće.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Postupkom uobročavanja bebe postepeno se mlečni obroci (podoji) zamenjuju sa kašastim-nemlečnim obrocima. Svakako do prve godine života mleko (majčino ili adaptirano) mora ostati glavna namirnica u ishrani deteta.

Oko šestog meseca odojče treba da ima 2-4 dodatna obroka dnevno (osim mleka), a oko 7. meseca 4-6 obroka, plus dojenje ili adaptirana formula (u obroke se računa i užina, a u mleko odnosno mlečni obrok i mlačna kaša sa žitaricama).

Na kraju prve godine dete treba da koristi hranu kao i odrasli raspoređenu u 5 obroka: 2 obroka sa porodicom, jedan obrok mlečne kaše obogaćene žitaricama i 2 užine. Samostalnim obrokom čvrste hrane se smatra 6-8 kašičica kaše koje nakon jela ne zahtevaju dodatni neposredni unos mleka.

Na samom početku, davanje čvrste hrane ( najčešće je to instant mlečne kaše) je vezano za vreme podoja, tako da se bebi prve kašice nude u vreme kad bi otprilike trebala da sisa. Tako se formira ručak.

Pročitajte i… Komunikacija mame i bebe preko hrane i problemi koji pri tom nastaju!

Kako beba sve više raste, vremenom se javlja potreba za formiranjem večere, jer beba počinje češće noću da se budi. Ona se onda obično daje oko pola sata do sat vremena pre večernjeg kupanja i podoja.

Postepeno se oko sedmog i osmog meseca uvode još popodnevna i prepodnevna voćna užina koje mogu ali i ne moraju biti pripremljena sa žitaricama. Najbolje je da pratite ritam svoje bebe i da je nadasve hranite svojom ljubavlju i svakodnevnim strpljenjem.

Odlomak iz knjige „Kuvarski Dnevnik bebe Marte“ – autor dr med. Marije Mandić

Sve informacije u vezi sa ovom knjigom možete potražiti na facebook stranici www.facebook.com/kuvarskidnevnikbebemarte kao i putem e-maila: [email protected] ili na telefon 024/524-884 ili 063/593-068
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije