Foto: Bakina Kujna
Sastojci:
Za testo:
2,5 dl vode
80 g putera
125 g mekog brašna
3 jajeta
1/2 praška za pecivo
so
Za fil:
3 dl mleka
40 g putera
1 puna kašika brašna
muskatni oraščić
100 g kačkavalja
150 g pečenice
biber, so
Priprema:
1. U manju šerpu sipati vodu, dodati puter i prstohvat soli pa kuvati dok ne proključa.
2. Potom izmaći sa ringle i dodati brašno te žicom energično mešati da bi se dobila ujednačena smesa. Vratiti na ringlu i kuvati uz neprekidno mešanje još 2 minuta dok smesa ne počne da se odvaja od zidova šerpe.
3. Pripremljeno testo ostaviti da se ohladi pa u njega postepeno dodavati jedno po jedno jaje neprekidno muteći mikserom.
4. Pleh obložiti papirom za pečenje. Smesu sipati u poslastičarski džak pa pomoću njega na papir za pečenje istisnuti štapiće dužine 8 cm.
5. Eklere peći u rerni zagrejanoj na 200°C oko 20 min. dok ne porumene. Ostaviti ih da se prohlade pa poprečno preseći napola.
Fil:
1. Dok se ekleri peku, pripremiti fil. U šerpi rastopiti puter pa dodati brašno i kratko propržiti. Postepeno dolivati mleko neprekidno mešajući dok se ne dobije gust sos.
2. U sos umešati muskatni oraščić, rendani kačkavalj i sitno seckanu pečenicu. Dodati začine po ukusu i polako promešati.
Finalni postupak:
1. Polovine eklera napuniti pripremljnim filom i preklopiti.