Pošalji recept
Sastojci:
1 veće parče parče svinjskog buta (najbolje “ruža”)
kanap za meso
Za marinadu:
3-4 pune kašike domaćeg livadskog meda
2 kašike tamari sosa
ulja po potrebi
3-4 čena belog luka
1 veći crni luk
soli i bibera po ukusu
2 čaše crnog vina
Sveže začinsko bilje:
vlašac, ruzmarin, bosiljak, nana, smilje (kari)
Priprema:
1. Pripremiti marinadu: sitno iseckati crni i beli luk, pa ga pomešati sa tamari sosom, crnim vinom i tri kašike meda. Dodati malo ulja.
2. But zaseći na više mesta na šnite (oko 1,5 cm), ali ne do kraja. Dobro usoliti meso sa svih strana.
3. Zatim kašikom sipati marinadu u svaku zarez, a na kraju preko celog parčeta mesa. Kanapom uvezati but i ostaviti ga tako da odstoji 2-3 sata.
4. Zatim but premestiti u veću, podzamanu vatrostalnu posudu i peći u zagrejanoj rerni na 180°C oko 60 minuta. (Ko voli reš, može ostaviti da se peče malo duže).
5. Ono što je ostalo od mariniranja i od soka od samog mesa, staviti u šerpicu i pustiti da provri. Po želji sipati čašu vina i malo vode, posoliti, dodati 1-2 kašiku brašna i promešati da se sos zgusne. Dodati začinsko bilje po želji.
6. Pečeno meso poslužiti s krompirom pečenim u rerni (može zajedno s mesom), preliveno sosom i dekorisano začinskim biljem po želji.