Kako sami da pripremate hranu za bebe + recepti
Priprema domaće hrane za bebe je jednostavna, ekonomična i veoma pristupačna. Umesto da trošite novac na kupovne kašice, bacite se na pripremu doma...
pročitaj jošOve ukusne stabljike bogate vitaminima i mineralima bar jednom nedeljno uvrstite u jelovnik vašeg mališana, pošto pospešuju rad digestivnog sistema (sprečavaju zatvor!) i jačaju odbrambene snage organizma. Evo nekoliko sjajnih recepata.
OD 10. MESECA
Operite i očistite deset špargli, pa odsecite dva-tri centimetra donjeg dela. Pripremite šerpicu za kuvanje na pari, pa stavite šparglice da se polako kuvaju dok ne omekšaju. Kad postanu mekane, odstranite im vrh, pa ih stavite u blender zajedno s pola kafene kašike maslinovog ulja ili putera i vrlo malo morske soli. Miksajte dok ne dobijete finu kašu. Kad se beba navikne na ukus špargle, u ovu kašu možete dodati razne vrste mesa i tako obogatiti ukus jela, a kasnije može da posluži i kao baza za pripremu ukusnog namaza. Dovoljno je da dodate krem sir, puter, humus, beli luk, rendani celer ili šargarepu, seckani praziluk, izgnječen crveni pasulj…
OD 12. MESECA
Operite i očistite deset špargli, pa im odstranite poslednja dva-tri centimetra stabljike. Odsecite im vrhove i sklonite ih sa strane, a preostali, tvrđi deo špargli skuvajte i izblendirajte. Vrhove špargli, 50 g graška, 50 g kukuruza šećeraca i kolutiće jedne manje mlade šargarepe skuvajte posebno u malo vode s vrlo malo morske soli. Kad je sve povrće skuvano, pažljivo umešajte izblendirane špargle kako biste dobili gustu kremastu čorbicu. Kratko prokuvajte, dodajte kafenu kašiku kisele pavlake i pospite sitno seckanim peršunovim listom.
OD 14. MESECA
Očistite i operite 200 g špargli, odstranite im krajeve, isecite ih na komadiće od oko tri centimetra pa ih kuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Kad su skuvane, ocedite ih i dinstajte ih nekoliko minuta na jednoj kašici putera zajedno s čenom belog luka. Dodajte očišćen i opran pirinač (jedna šolja) i jednu manju šargarepu. Dobro promešajte i nalijte vodom, pa kuvajte dok povrće ne omekša. Pred služenje šparglice s pirinčem i šargarepom pospite dvema kašičicama parmezana.
OD 18. MESECA
Operite 200 g špargli i odsecite im donji, tvrdi deo. Obarite ih u vodi, pa, kad omekšaju, ocedite ih i ostavite sa strane. Zatim na ulju izdinstajte dva čena sitno iseckanog belog luka i manju glavicu crnog luka. Dodajte oljuštena i na kolutove isečena dva manja krompira. Sve zajedno dinstajte, dodajte jednu šargarepu, pa nalijte supom ili vodom. Sipajte malo kima, posolite i pobiberite. Pustite da se kuva 10–15 minuta, pa dodajte dva oljuštena i iseckana manja paradajza (ili pelat). Kuvajte još oko pet minuta, dodajte obarenu šparglu i sve zajedno kuvajte još pet minuta, kako bi povrće upilo sokove. Sklonite s vatre i u još toplo povrće, po želji, dodajte malo sremuša isečenog na manje komade. Dobro promešajte.
Manji pileći file izgrilujte pa ga poslužite uz varivo od špargli. Ovo jelo će biti prava vitaminska i energetska bomba ako umesto hleba detetu ponudite varivo od prosa sa seckanim peršunovim listom.
Umesto piletine, možete pripremiti i druge vrste mesa i ribe.
OD 2. GODINE
Šparglama (10-15 komada) odsecite donji, tvrdi deo. Obarite ih u vodi, ocedite i ostavite da se prohlade. Svaku šparglu umotajte u listić dimljenog lososa i ređajte ih na tanjir. Napravite kajganu od jednog jajeta, stavite je pored špargli i poslužite uz salatu od jednog paradajza.
Humus namaz poslužite kao sos za umakanje umotanih šparglica.
Foto: Guliver/Thinkstock
Majčino mleko je za novorođenče u prvih nekoliko meseci života najbolja i najpotpunija hrana. Beba tada putem majčinog mleka dobija sve potrebn...
pročitaj jošZa decu stariju od jedanaest meseci. [caption id="attachment_127366" align="alignnone" width="1466"] Thinkstock[/caption] Potrebno je: 150 ml ...
pročitaj jošKada malo bolje razmislimo, dolazimo do zaključka da je priroda bila veoma darovita prema nama obezbedivši nam obilje različitog voća i povrća. Ove...
pročitaj još