04.06.2018 Korisni saveti

Predrasude o trudnoći – konačno razotkrivene!

Da li je moguće odrediti pol bebe na osnovu oblika trudničkog stomaka? Da li je seks tokom trudnoće bezbedan? Šta god da ste do sada čuli, otkrivamo vam koje su tvrdnje istinite, a koje nisu…

predrasude

Predrasude o trudnoći

Od trenutka kada vaša trudnoća bude očigledna, prijatelji, rodbina, čak i nepoznati ljudi na ulici, zasipaće vas brojnim savetima. Iako će većina to činiti iz krajnje dobrih namera, ono što ćete čuti često će biti zbunjujuće, potpuno pogrešno, a ponekada i zastrašujuće.

PREDRASUDA: Tokom devet meseci morate da svedete fizičke aktivnosti na minimum.

ISTINA: Iako je trudnoća stanje u kojem definitivno morate da odustanete od intenzivnih i rizičnih fizičkih aktivnosti (vožnja bicikla, kikboks, džoging…), redovno izvođenje vežbi umerenog intenziteta donosi više koristi nego rizika. Istraživači su utvrdili da se žene, koje ostaju aktivne tokom cele trudnoće, brže porađaju i vraćaju predtrudničku kilažu, bolje spavaju i izložene su manjem riziku od postnatalne depresije. Naravno, pre početka bilo kakvog režima vežbi, potrebno je da se konsultujete sa lekarom.

PREDRASUDA: Ukoliko je stomak visok, nosite dečaka.

ISTINA: Verovatno ne postoji više predrasuda o trudnoći od onih koji se tiču određivanja pola bebe. Jedna od najčešćih jeste da manji, visoko postavljen stomak ukazuje na dečaka, a ravnomerno raspoređena težina i širok stomak ukazuje na devojčicu – što donekle ima objektivnog utemeljenja. No, sve ostale priče iz ove kategorije zaista spadaju, pa, u babske. Oblik stomaka mnogo više određuje vaša telesna građa i način reagovanja na trudnoću nego pol bebe

PREDRASUDA: Ne smete da jedete zrele i plave sireve.

ISTINA: Eh, zbog čega uvek moraju da se žrtvuju najukusnija hrana i najprijatnije aktivnosti? Dugo vremena, svi medicinski stručnjaci savetuju buduće majke da se odreknu zrelih, plavih sireva (kao što su rokfor, kamamber, bri) zbog rizika od infekcije hranom, kao što je listerioza. Inače, bakterija listerija može da uzrokuje pobačaj, defekte na rođenju, kao i da poveća rizik od novorođenačke žutice i infekcija oka. Dobra vest je to što je lako izbeći opasnost koju ova vrsta sireva predstavlja. Većina kupovinih sireva, uključujući kamamber i bris, jesu pasterizovani, što ih čini sigurnim za ishranu. Naravno, to morate da proverite na pakovanju. Istovremeno, suzdržite se od kupovine mlečnih proizvoda na pijacama, jer ne možete da proverite način na koji su proizvedeni.

PREDRASUDA: Treba da jedete za dvoje.

ISTINA: OK, jedite za dvoje, ali imajte na umu da je ta druga osoba ekstremno mala. Dakle, trudnoća ne može da vam pruži savršen izgovor da jedete (mnogo) više. Zapravo, pojačana ishrana znači samo 200 do 300 dodatnih kalorija dnevno. Prejedanje i uzimanje neodgovarajućih namirnica može da uzrokuje komplikacije u trudnoći, kao što su gestacioni dijabetes i prekomerno uvećanje telesne težine (obe pojave su faktori rizika za majku i bebu i mogu da otežaju porođaj). S druge strane, pravilna i uravnotežena ishrana tokom trudnoće – pre nego zbrajanje kalorija – ključna je stvar i osigurava unos potrebnih materija, prvenstveno kvalitetnih proteina (jaja, meso, riba i mahunarke).

PREDRASUDA: Tokom trudnoće treba apstinirati od seksa.

ISTINA: Nije tačno! Seks ne može da povredi bebu. Štaviše, danas eksperti podstiču parove da vode ljubav tokom gestacionog perioda. Ženama je potrebno da osete da su voljene i poželjne, a seks je jedan od načina da se to osećanje održi. Takođe, seks će ojačati vezu između vas i partnera, što je izuzetno važno kada beba stigne na svet. Ipak, postoji nekoliko zdravstvenih stanja koja su kontraindikacija za seks. Dakle, izbegavajte seks ukoliko postoji sumnja na placentu previju, kao i u poslednjem tromesečju ako se radi o višestrukoj trudnoći, ako ste već prerano rodili, ili ako je pukao vodenjak.

PROČITAJTE I… Trudnoća i bapske priče: Razotrkiveni mitovi

PREDRASUDA: Ne treba da farbate kosu tokom trudnoće.

ISTINA: Ne postoji čvrst naučni dokaz o štetnosti farbe za kosu na nerođenu bebu. Istovremeno, ne postoji dokaz ni o tome da je u pitanju bezbedan postupak. Iako su formule većine današnjih farbi za kosu mnogo blaže i manje štetne u odnosu na one iz osamdesetih godina, većina lekara savetuje buduće majke da se suzdrže od tretmana kose tokom prvog tromesečja. Pigmenti u tamnim farbama snažno deluju i prodiru kroz kožu glave za nekoliko minuta, a mogu da se detektuju u leukocitima nakon nekoliko sati. Osim potencijalno toksičnog dejstva hemijskih materija u farbi za kosu, postoji i povećan rizik od alergijskih reakcija, zbog izmenjenog imunološkog mehanizma, čak i ako nikada ranije niste doživeli takvo iskustvo

PRERASUDA: Tople kupke su štetne.

ISTINA: Kada osećate bolove u svim zglobovima i mišićima, a analgetici nisu opcija, onda je topla kupka jedino što pada na um. Međutim, eksperti kažu da to nije dobra ideja. Povišena temperatura majčinog tela predstavlja rizik za nerođenu bebu, naročito u ranoj trudnoći, kada se plod još razvija. U prvom tromesečju, pretopljavanje (pregrejavanje) organizma može da poveća rizik od oštećenja neuralne cevi, kao što je Spina bifida. Osim toga, u trudnoći se povećava rizik od dehidratacije i vrtoglavice (zbog pada krvnog pritiska), a boravak u sauni, ili topla kupka, mogu da pogoršaju stanje. Ipak, male su šanse da ćete se dovoljno dugo zadržati na takvoj temepraturi da bi se značajno povećala vaša telesna temperatura. Efikasna metoda određivanja adekvatne bezbedne zagrejanosti vode: ako ne možete odmah da uđete u kadu sa vodom i da sednete, onda je temperatura vode previsoka, i obrnuto.

Autor: Life Content

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije