03.01.2018 Ishrana deteta

Špargla – riznica zdravlja

Ove ukusne stabljike bogate vitaminima i mineralima bar jednom nedeljno uvrstite u jelovnik vašeg mališana, pošto pospešuju rad digestivnog sistema (sprečavaju zatvor!) i jačaju odbrambene snage organizma. Evo nekoliko sjajnih recepata.

Kašica od špargli kuvanih na pari

OD 10. MESECA

Operite i očistite deset špargli, pa odsecite dva-tri centimetra donjeg dela. Pripremite šerpicu za kuvanje na pari, pa stavite šparglice da se polako kuvaju dok ne omekšaju. Kad postanu mekane, odstranite im vrh, pa ih stavite u blender zajedno s pola kafene kašike maslinovog ulja ili putera i vrlo malo morske soli. Miksajte dok ne dobijete finu kašu. Kad se beba navikne na ukus špargle, u ovu kašu možete dodati razne vrste mesa i tako obogatiti ukus jela, a kasnije može da posluži i kao baza za pripremu ukusnog namaza. Dovoljno je da dodate krem sir, puter, humus, beli luk, rendani celer ili šargarepu, seckani praziluk, izgnječen crveni pasulj…

Fina čorbica

OD 12. MESECA

Operite i očistite deset špargli, pa im odstranite poslednja dva-tri centimetra stabljike. Odsecite im vrhove i sklonite ih sa strane, a preostali, tvrđi deo špargli skuvajte i izblendirajte. Vrhove špargli, 50 g graška, 50 g kukuruza šećeraca i kolutiće jedne manje mlade šargarepe skuvajte posebno u malo vode s vrlo malo morske soli. Kad je sve povrće skuvano, pažljivo umešajte izblendirane špargle kako biste dobili gustu kremastu čorbicu. Kratko prokuvajte, dodajte kafenu kašiku kisele pavlake i pospite sitno seckanim peršunovim listom.

Špargla s pirinčem

OD 14. MESECA

Očistite i operite 200 g špargli, odstranite im krajeve, isecite ih na komadiće od oko tri centimetra pa ih kuvajte u posoljenoj vodi dok ne omekšaju. Kad su skuvane, ocedite ih i dinstajte ih nekoliko minuta na jednoj kašici putera zajedno s čenom belog luka. Dodajte očišćen i opran pirinač (jedna šolja) i jednu manju šargarepu. Dobro promešajte i nalijte vodom, pa kuvajte dok povrće ne omekša. Pred služenje šparglice s pirinčem i šargarepom pospite dvema kašičicama parmezana.

Piletina s varivom

OD 18. MESECA

Operite 200 g špargli i odsecite im donji, tvrdi deo. Obarite ih u vodi, pa, kad omekšaju, ocedite ih i ostavite sa strane. Zatim na ulju izdinstajte dva čena sitno iseckanog belog luka i manju glavicu crnog luka. Dodajte oljuštena i na kolutove isečena dva manja krompira. Sve zajedno dinstajte, dodajte jednu šargarepu, pa nalijte supom ili vodom. Sipajte malo kima, posolite i pobiberite. Pustite da se kuva 10–15 minuta, pa dodajte dva oljuštena i iseckana manja paradajza (ili pelat). Kuvajte još oko pet minuta, dodajte obarenu šparglu i sve zajedno kuvajte još pet minuta, kako bi povrće upilo sokove. Sklonite s vatre i u još toplo povrće, po želji, dodajte malo sremuša isečenog na manje komade. Dobro promešajte.

Manji pileći file izgrilujte pa ga poslužite uz varivo od špargli. Ovo jelo će biti prava vitaminska i energetska bomba ako umesto hleba detetu ponudite varivo od prosa sa seckanim peršunovim listom.

Umesto piletine, možete pripremiti i druge vrste mesa i ribe.

Umotana špargla

OD 2. GODINE

Šparglama (10-15 komada) odsecite donji, tvrdi deo. Obarite ih u vodi, ocedite i ostavite da se prohlade. Svaku šparglu umotajte u listić dimljenog lososa i ređajte ih na tanjir. Napravite kajganu od jednog jajeta, stavite je pored špargli i poslužite uz salatu od jednog paradajza.

Humus namaz poslužite kao sos za umakanje umotanih šparglica.

Foto: Guliver/Thinkstock




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije