Kako prepoznati anemiju kod deteta?

Malokrvnost kod dece češća je nego što se misli. Nedostatak apetita, umor i bledilo kože samo su neki od pokazatelja bolesti koja se jednostavno leči. Raznovrsna ishrana najbolji je način prevencije.

Anemiju možemo definisati kao smanjenje broja eritrocita (crvenih krvnih zrnaca) ili ukupne količine hemoglobina u krvi. Kod dece je najčešće reč o sideropeničnoj anemiji koju uzrokuje nedostatak gvožđa u organizmu, a sve skupa posledica je neadekvatne/loše ishrane.

Održavanje optimalnog nivoa gvožđa bitno je jer je gvožđe sastavni deo hemoglobina koji telom prenosi kiseonik neophodan za funkcionisanje celog organizma. Najpotrebnije je u prvoj godini života, tj. periodu intenzivnog rasta, kao i u pubertetskom razdoblju. Ako je anemija manjeg intenziteta problem se može rešiti pojačanim unosom hrane koja je bogata gvožđem, u težem slučaju farmaceutskim proizvodima, a u najtežim slučajevima – injekcijama.

Preporuka je da se od šestog meseca na jelovniku nalazi zeleno povrće, meso, crveno bobičasto voće. C vitamin pomaže boljoj apsorpciji gvožđa iz hrane, dok hrana bogata biljnim vlaknima, žitarice i mleko imaju suprotan učinak. Dobro je kombinovati povrće i meso uz prirodni voćni sok, ali i izbegavati kombinaciju povrća i mesa uz žitarice i mleko.

Na anemiju možemo posumnjati ako dete slabije jede, umorno je, bleđe kože i sluznica, podložnije je infekcijama – naročito respiratornim. Deca koja su često bolesna imaju manji nivo gvožđa u krvi jer se ono u bolesti više troši. Takođe, primetan je umor i nedostatak energije, kao i slabiji rezultati u školi. Tačna dijagnoza postavlja se običnim vađenjem krvi.

Raznovrsna ishrana, uz puno zelenog i crvenog povrća, meso (tri do četiri puta nedeljno), izbegavanje brze hrane i pekarskih proizvoda najbolji su načini prevencije. U slučaju težih oblika anemije terapija se sprovodi nekoliko meseci kako bi se popunile zalihe organizma. Preparati gvožđa preventivno se daju prevremeno rođenoj deci, deci iz blizanačke trudnoće u dojenačkoj dobi, a preporuka je da se daje i devojčicama u pubertetu zbog gubljenja gvožđa menstruacijom.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije