Zašto (neka) deca hrču tokom spavanja?

Oko 10 do 20 odsto dece hrče tokom spavanja. Koji su razlozi te pojave i koliko to može uticati na zdravlje deteta.

U većini slučajeva hrkanje kod dece je sasvim normalna i prolazna pojava. Međutim, ukoliko uočite da nije reč o prolaznom problemu i da se hrkanje ponavlja iz spavanja u spavanje, potrebno je da se time pozabavite.

Hrkanje je znak da postoji određena smetnja normalnom disanju. Ako se dete zbog toga budi i manje spava, to utiče hronični nedostatak sna, samim tim i na detetov imunitet. Neki pedijatri čak smatraju da jedna od posledica može biti i mokrenje u krevet kod dece koja su već izašla iz pelena. Osim nedovoljnog spavanja, umora i razdražljivosti, posledice su i poremećaj koncentracije, problemi s učenjem, impulsivnost, hiperaktivnost.

Mogući uzroci hrkanja
Pojedini pedijatri smatraju da hrkanje može biti posledica jake prehlade ili streptokokne infekcije, jer ih obično prati oticanje disajnih puteva i grla. No, nakon izlečenja, i hrkanje bi trebalo prestati. Među dugotrajnim uzrocima hrkanja navode se: gojaznost, alergije koje su povezane s oticanjem krajnika, kriva nosna pregrada, slabi vratni mišići koji utiču na mišiće jezika; ako je jezik previše opušten blokira disanje.

Šta preduzeti?
Na gojaznost se može uticati raznovrsnom ishranom i odgovarajućom fizičkom aktivnošću. U slučaju deformiteta nosa sprovodi se hirurška intervencija, dok kod alergija postoji različit pristup – u zavisnosti od toga da li ste se konsultovali sa alergologom ili ste pristalica alternativnih rešenja (homeopatija). U svakom slučaju, ukoliko vaše dete ( a samim tim i cela porodica) ima problema sa hrkanjem, obratite se pedijatru koji će vas uputiti na dalje pretrage.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije