
Da li bebe pre rođenja mogu da zavole određene ukuse?
Sigurno postoji hrana koju ne možete ni da pomirišete, a kamoli okusite, a nauka je sada dala odgovor na pitanje da li smo odbojnost prema određeni...
pročitaj jošPreporuka je da se med u ishranu uvede nakon godinu dana detetovog života, pa i kasnije. Nekoliko je razloga zašto…
Med može opteretiti detetov probavni sistem i kod osetljivije dece izazvati grčeve. Takođe neprovereni med može sadržati bakterije koje uzrokuju teško oboljenje (botulizam) osobito kod dece pre navršene godine dana. Važno je napomenuti da je med visokoalergena namirnica, te s njim treba biti oprezan posebno pri prvom konzumiranju.
Med možete uvesti u ishranu ako u porodici nema alergija na med (pelud trava, stabala). Važno je da ga uvodite postepeno. Počnite s minimalnom količinom meda (vrh male kašike) pomešanim s mlekom, čajem ili voćnim sokom. Pričekajte 48 sati te zatim dajte malo veću količinu meda od prethodne. Pre nego što dođete do jedne kašičice, neka prođe bar nedelju dana.
Primetite li bilo kakve promene – svrab, kašljucanje, proliv, grčeve – javite se pedijatru. Zbog mogućnosti alergijske reakcije imajte dete pod nadzorom posle konzumiranja meda.
Za početak je najbolje odabrati prirodni med od bagrema.
Naravno da vaše dete može prihvatiti med bez ikakvih reakcija, ali važno je da znate šta možete očekivati.
Propolis se ne preporučuje deci mlađoj od dve godine. Odlučite li se ipak za dečji bezalkoholni propolis, koji se prodaje u apotekama, pre upotrebe konsultujte se sa pedijatrom.
Izvor: roditelji.hr
Kravlje mleko čini važan deo ljudske ishrane, a mnogi roditelji ga razređenog i prokuvanog daju i svojim novorođenčadima. Pa ipak, nutricionisti ne...
pročitaj jošPica, viršle, hamburgeri, čips, slatki gazirani sokovi i čokolada prave su poslastice za decu. Ova hrana često im je privlačnije od "normalne", kuv...
pročitaj jošObrok za decu stariju od godinu dana. [caption id="attachment_111712" align="alignnone" width="490"] Foto: Guliver/Thinkstock[/caption] Sasto...
pročitaj još