Najuzbudljivijih 12 meseci

Od novorođenčeta koje podseća na bespomoćni zamotuljak do malog vragolana koji ne miruje ni trenutka i ne zaklapa usta po ceo dan – proći će samo godinu dana! Nikada se više vaše dete neće razvijati ovom brzinom!

olesiabilkei/iStock / Getty Images Plus via Gettyimages

U toku prve godine života beba prelazi neverovatan put: dok joj ne zasvetli prva svećica na rođendanskoj torti, udvostručiće visinu, utrostručiće težinu i razviće se za to kratko vreme u malog čoveka koji će uskoro i prohodati, a koji bez prestanka već i priča i oduševljeno otkriva svet oko sebe.

Naravno, tempo i redosled razvoja manje-više je individualan i roditelji ne treba da brinu ako se njihovo dete u nečemu razlikuje od vršnjaka.

6. nedelja

Moja šestonedeljna beba još uvek nije počela da se smeje. Da li to znači da će postati mali namćor?

ODGOVOR EKSPERTA: Nemojte da brinete. „Tajming” prvog osmeha nema nikakve veze s razvojem karaktera. Međutim, osmehivanje je značajan korak u razvoju jer je to početak socijalne interakcije – beba uči da ćete joj uzvratiti kad se ona vama osmehne. Zasad nema razloga za brigu, ali ako se beba ne bude smejala do devete nedelje života, obratite se lekaru zbog provere njenog vida.

3. mesec

Moj tromesečni sinčić uporno se okreće na stomak, ali ne može potom ponovo da se prevrne na leđa. Zašto ne može telom da okrene „pun krug”?

ODGOVOR EKSPERTA: Beba ne može da izvede potpuni okret jer joj smetaju ručice. Budite strpljivi, uskoro će i to naučiti. Ne postoji način da ubrzate ovaj proces, odnosno – mališan će savladati ovu tehniku kada bude spreman.

4. mesec

Moja četvoromesečna kćerkica naprosto je opsednuta guranjem nožnih prstića u usta. Zašto to čini?

ODGOVOR EKSPERTA: Vaša beba je u fazi upoznavanja svog tela. Inače, „otkrila” je sopstvene ruke u drugom mesecu života, a nešto kasnije primeti i zanimljive, ružičaste „viršlice”, koje joj promiču pred očima dok je prepovijate! Uhvatiće ih ručicama i shvatiće: „Hej, pa to je moje!” I nimalo ne čudi to što će poželeti da ih strpa i u usta.

6. mesec

Moj sinčić je veoma napredna beba – već puzi i može da stoji. Da li to znači da je i intelektualno napredniji od svojih vršnjaka?

ODGOVOR EKSPERTA: Ne znači. U tom uzrastu teško je proceniti do kog je stepena razvijena inteligencija deteta. Razvoj motornih sposobnosti (okretanje na stomak ili leđa, stajanje i hodanje) nemaju mnogo veze s kognitivnim sposobnostima (moći razmišljanja i rasuđivanja).

7. mesec

Moja sedmomesečna kćerkica vrišti čim napustim sobu. O čemu se radi?

ODGOVOR EKSPERTA: U ovom uzrastu sva deca osećaju tzv. strah od odvajanja. Vaša kćerkica sada razume da ste najvažnija osoba u njenom životu. Kada joj se izgubite iz vida, ona plače jer se plaši da se nećete vratiti.

8. mesec

Tokom dana moja osmomesečna kćerkica sama stoji pridržavajući se za ogradu kreveca i ume iz toga položaja da se spusti u sedeći. Međutim, noću ustane i neće da sedne, već plače.

ODGOVOR EKSPERTA: Kada se beba probudi usred noći, ona je uplašena. Podiže se u stojeći položaj da bi mogla da vas vidi i, prirodno, neće da sedne. Nemojte da je uzimate u naručje, sedite pored kreveca, smirite je i sačekajte da zaspi.

9. mesec

Pre tri nedelje moj devetomesečni sinčić sam se uspravio i stajao je neko vreme držeći se za ogradicu kreveca. Međutim, od tada samo puzi i više ne pokušava da stoji. Zašto?

ODGOVOR EKSPERTA: Sasvim je normalno da bebe jedne nedelje uspeju nešto da urade, a onda to ne ponavljaju neko vreme. Moguće je da se vaš sinčić usredsredio na savlađivanje neke druge veštine, pa mu je stajanje sada u drugom planu.

10. mesec

Moj desetomesečni sinčić naprosto je opsednut štipanjem. Da li to znači da odgajam malog napasnika?

ODGOVOR EKSPERTA: Ne treba da brinete. Štipanje u ovoj fazi života znači to da vaše dete vežba refleks hvatanja! To je vreme kad bebe uče da hvataju predmete palcem i kažiprstom.

11. mesec

Moja jedanaestomesečna kćerkica Maša neprekidno pokušava da mi otme kašičicu iz ruke dok je hranim. Zašto?

ODGOVOR EKSPERTA: Maša, baš kao i sva deca njenog uzrasta, pokušava da vam saopšti da je vreme da postane samostalnija. Otimajući vam kašiku iz ruke, ona vam zapravo želi reći: „Želim to sama da uradim”.

12. mesec

Moja jednogodišnja Staša nikada nije puzala, a sada hoda. Da li je to normalno?

ODGOVOR EKSPERTA: To je apsolutno normalno. Bebe se kreću na mnogo načina – puzanje je samo jedan od njih. Neke bebe jednostavno preskoče tu fazu.

olesiabilkei/iStock / Getty Images Plus via Gettyimages

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije