04.07.2017 Razvoj bebe

Blagodeti zvuka

Prijatni tonovi stimulišu oslobađanje hormona dobrog raspoloženja, olakšavaju trudnoću, otklanjaju napetost i podstiču mentalni i fizički razvoj deteta

Funny little baby on a blue background wearing huge black earphones

Svi znamo da slušanje omiljenih tonova podiže raspoloženje, kao i da pevanje i ples stimuliše naše telo na oslobađanje hormona dobrog raspoloženja. No, da li ste znali da postoje brojne okolnosti na koje muzika može da utiče i pomogne u različitim životnim situacijama – od regulisanja ishrane do poboljšanja emotivnih veza. Uz prijatne zvuke možete da uživate tokom trudnoće i nakon što prinova stigne u porodicu.

Za ublažavanje stresa

Za bebu…

Bebe mogu da čuju zvukove iz spoljašnje sredine od 23-27. nedelje trudnoće, što znači da i pre rođenja možete da ih izlažete smirujućim tonovima, koji će biti korisni i vama i bebi. Nakon porođaja koristite istu muziku, ukoliko je potrebno da smirite bebu.
Sudeći prema tvrdnjama muzičkih terapeuta, korisno je i da pevate svojoj bebi – pre i nakon rođenja. Za bebu to može da bude naročito smirujuće iskustvo. Osim što će beba prepoznavati vaš glas, ona će reagovati pozitivno na vibracije koje vaš glas stvara u telu, a prenose se na nju kroz posteljicu.

Za vas…
Trudnoća može ponekad da bude stresno iskustvo, te je i za vas i vašu bebu jako važno da pronađete način za opuštanje. Najbolje je da jednostavno slušate muziku dok sedite ili ležite. Ako steknete korisnu naviku da vreme posvetite isključivo slušanju muzike, onda su velike šanse da ćete nastaviti sa tim i kada se beba rodi.
Ukoliko ipak nemate dovoljno vremena da samo uživate u muzici, onda će vam koristiti i da je slušate dok nešto radite i u pokretu ste, jer se i tada u telu oslobađaju endorfini. Fokusiranje na tonove pomaže da osetite da ste prisutni u sadašnjem trenutku. Snimite kompilaciju omiljenih muzičkih numera koju ćete slušati kod kuće u trenucima kada se bavite monotonim poslovima koje inače najmanje volite.

Za vreme obroka

Za bebu…
Bez obzira na to da li dojite, hranite bebu na flašicu, ili ste već prešli na kašice, uz muziku je sve lakše i zanimljivije. Pevanje pesmica, na primer, tako što ćete originalne reči zameniti onim koje se odnose na hranu ili mleko i ubacivanjem imena vaše bebe, vremenom može da stimuliše i najvećeg probirljivka da jede. Ako ste previše umorni da pevate, onda će CD sa omiljenom muzikom učiniti svoje. Osim što muzički tonovi mogu da deluju stimulativno na bebu da uzima zalogaje, ona će početi da povezuje određenu muziku sa obrokom.

Za vas…

Iskustvo pokazuje da žene tokom trudnoće prosečno uvećaju telesnu masu za 9 do 10 kg. To se dešava i nekim tatama, zbog stresa, nedostatka sna ili zato što i oni počinju da osećaju trudnički apetit! Muzika može da pomogne u postporođajnom mršavljenju, naročito ako slušate sporu muziku dok jedete. Tada ćete neminovno sporije uzimati zalogaje, duže ćete ih žvakati i više ćete uživati u ukusu hrane.

Za mentalnu stimulaciju

Za bebu…
Puštanje muzike dok se beba igra može da deluje stimulativno. Inače, to se stručno naziva „Mocartov efekat“. Mnoge studije pokazuju da muzika deluje podsticajno na moždane talase i pomaže u razvoju sposobnosti razmišljanja.

Za vas…
Mnoge žene, tokom i nakon trudnoće, iskuse nešto što se naziva „bebin mozak“, za koji se smatra posledicom hormonskih promena. Osnovne odlike ovog stanja su zaboravnost i nedostatak koncentracije. Muzika može da pomogne u postizanju koncentracije, čak i kada kontinuirano obavljamo poslove. Osim toga, pozitivno raspoloženje koje stvara muzika ublažava stres zbog mogućih propusta i grešaka u obavljanju poslova.

Za pokretanje

Za bebu…
Plesanje sa bebom u naručju može da deluje vrlo opuštajuće na nju, naročito u prvih nekoliko meseci njenog života, jer je poznato da pokret smiruje bebe. Takođe, možete i da pevate u isto vreme. Dok beba postaje sve zrelija i sve više raste, u igru možete da uključite korišćenje različitih muzičkih instrumenata od bubnjeva do ksilofona, jer će joj to pomoći da razvije finu motoriku.

Za vas…
Nedostaje vam energije za odlazak na trening? Iako stručnjaci ne savetuju otpočinjanje intenzivnog programa vežbi neposredno nakon porođaja, povratak fizičke forme je koristan (prvo se konsultujte sa svojim lekarom).
Odgovarajuće vežbe koje možete da izvodite kod kuće su najbolja opcija, posebno ako ćete ih raditi uz dinamičnu muziku koja pokreće. Fokusiranje na ritam muzike i motive koji se ponavljaju može da vas stimuliše da izdržite trening do kraja.

Za mirnu noć

Za bebu…
Puštanje tihe, smirujuće muzike, bar pola sata pre spavanja, može da učini prava čuda. Tako ćete uvesti bebu u pravi ritam i raspoloženje za spavanje. Bilo koja muzika opuštajućih tonova i sporog ritma biće od pomoći.
Ipak, nemojte da dozvolite da beba zaista zaspi uz muziku, jer ćete imati problema. Ako se dete navikne na slušanje muzike, i počne da se vezuje za san, onda će se kod njega razviti potreba da je obavezno čuje da bi zaspalo (ili da mora da zaspi kada god čuje muziku). Umesto toga, neka muzika kreira pravo raspoloženje za san i izvesnu dozu pospanosti, ali je utišajte, ili isključite, kada je vreme za spavanje.

Za vas…
Iako možda verujete da vam zbog silnog umora nije potrebna muzika za uspavljivanje, podsetite se da krevet nije namenjen samo spavanju! Istraživanja pokazuju pad seksualnog života kod više od 60% novopečenih roditelja nakon dolaska novog člana u porodicu. Ipak, korišćenje muzike uz večeru, može da kreira pravo raspoloženje za seks. Čak i ako još niste spremni za fizički aspekt seksa, osećaj bliskosti i razmena nežnosti su izuzetno važni. Zašto ne biste slušali „vašu pesmu“ koja će vas podsetiti na srećne zajedničke trenutke?

Program za bebe
Postoje dokazi da bebe više vole muziku od govora, kao i da najviše vole majčin glas i njeno pevanje, pre negoli direktan govor. Prisutnost te komunikacijske muzikalnosti može biti divan način da obe strane izraze i razmene informacije, te prenesu i razumeju emocionalne poruke i stanja, što predstavlja fundament u jačanju vezivanja (eng. bonding). Ponekad proces vezivanja ume i da zakasni ili da bude narušen usled različitih objektivnih razloga, kao što su baby blues, postnatalna depresija, hospitalizacija bebe ili majke, iscrpljenost… U takvim situacijama, muzika može naći svoju primenu, sa jasnim ciljem, i tad je potreban angažman muzikoterapeuta.
Muzički program za bebe, autorke Orly Zalel, zasniva se na muzičkoj konektivnosti i razvija bebine komunikacijske veštine, prateći njen razvojni put od prvog dana. Vizuelni i zvučni kontakt, kao i kontakt glasom, pokretom i dodirom, primenjeni kroz muzičke aktivnosti, imaju veliku snagu i lako su prihvatljivi za bebe.
Ovaj program namenjen je roditeljima i bebama uzrasta od rođenja do propuzavanja. Može da se sprovodi individualno ili u grupi (do 6 mama&beba) i bazira se na muzičkim aktivnostima između majke i bebe.
Benefiti ovog programa su što roditelji razvijaju veću privrženost i komunikacijske veštine sa svojom bebom kroz pevanje, plesanje i sviranje instrumenata; nauče različite aktivnosti da bi povećali bebine komunikacijske, motorne, kognitivne i emocionalne sposobnosti i nauče kako da se usklade sa svojom bebom i signalima koje mu ona šalje.

Tekst: Milijana Majstorović Kožul, dipl. defektolog, muzikoterapeut
Foto: Guliver/Thinkstock

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije