kada dete počinje da govori
08.03.2023 Razvoj bebe

Kada dete počinje da govori?

Roditelji su uglavnom nestpljivi kada su u pitanju prve reči njihove bebe. Međutim, od rođenja do prve reči je dug put. Pre prve reči susretaćete se sa mnogo gugutanja i brbljanja koje će se kasnije pretvoriti u ispravne reči. Ispuštanje ovih zbukova je znak da se beba priprema za tu veliku prekretnicu. Da li i vas zanima kada dete počinje da govori?

Kada dete počinje da govori?

U prva dva meseca bebinog života, beba ispušta nekakve zvukove. Prvo je u pitanju plač, a onda dolazi do gugutanja i brbljanja. Nakon toga, ovi čudni zvukovi pretvaraju se u prve reči koje roditelji jedva čekaju. Uglavnom, prve reči koje beba ispusti su slogovi ma-ma ili ta-ta, i to se može desiti već oko šestog meseca. Kada izgovore prvih nekoliko reči, bebe se trude da čuju i nauče što više reči kako od roditelja, tako i od drugih ljudi sa kojima je u kontaktu.

Kakve zvukove možete očekivati do šestog meseca?

Na samom početku bebinog života, plač je jedina vrsta komunikacije. Uskoro, beba uči da prepoznaje reči i zvukove vašeg glasa i to dovodi do brbljana i gugutanja, a zaitm i izgovora reči kao što su mama i tata. Bebama u početku prija i pevanje i trudite se da im što više pevate kako bi pokušali da vas imitiraju. Osim pevanja, pričajte bebi mnogo, opisujte šta radite. Osim toga, dobro je da ponavljate zvukove koje beba ispušta.

Kakve zvukove možete očekivati do prve godine?

Od šestog meseca, beba eksperimentiše sa zvukovima. Kako biste osigurali da se njihovo vežbanje i eksperimentisanje nastavi, pričajte im i čitajte naglas. Dete u ovom periodu počinje da razume vaše reči i izraze, a a kako biste ih motivisali na dalje učenje, imenujte i ističite stvari koje se nalaze u okruženju. Pregledajte slikovnice sa bebom i govorite joj o tome šta se nalazi na slici.

Kada dete spremno da govori?

Beba ulazi u komunikaciju sa vama još od prvog plača. Osim toga, koristi kontakt očima i grljenje kao način izražavanja. Sa prolaskom vremena, možete primetiti da je beba sve glasnija i glasnija, a plač i kikotanje prelaze na zvuk gugutanja. Ovo je znak da mišići njegovog jezika i usta postaju jači i da počinje da shvata vezu između pravljenja zvukova i dobijanja reakcije. Sa prolaskom vremena vi se sve nestrpljivije pitate kada dete počinje da govori.

Sve bebe se rađaju sa sposobnošću da prepoznaju 150 različitih zvukova koji čine svaki jezik na svetu. Vaša beba takođe ima impresivne veštine pamćenja, što znači da može da vam uzvrati reč koju ste možda rekli nedeljama ranije.

Kako učiti dete da priča?

Ukoliko pričate bebi svaki dan to će imati neprocenjiv uticaj na razvoj njenog govora. Beba se ne može potpuno fokusirati na zvuk kada je tek rođena, te nije loše da je držite blizu dok ćaskate.

Šta ako beba ne progovori?

Svaka beba dostiže ključne razvojne prekretnice u različitom periodu i zbog toga ne smete praviti poređenja. Ukoliko vaša beba ne pokušava da pravi zvukove ili brblja i između šestog i devetog meseca, preporučuje se da posetite lekara jer može se desiti da beba kasni u govoru ili ima problem sa sluhom.

Ukoliko želite da stimulišete dete da govori, nemojte se preispitivati šta žele, već tražite od njih da zatraži samo. Na primer, nemojte im dodati čašu vode već ih pustite da sami zatraže vodu. Vremenom će se naučiti da traže stvari govorom.

Kada dete počinje da govori: Mucanje

Normalno je da deca mucaju dok se govor rapidno razvija, međutim, ukoliko vaše dete nastavi da muca i nakon četvrte godine, vreme je da razgovarate sa lekarom o tome.

Dakle, opustite se i govorite svom detetu o svemu što ga okružuje kako bi imalo priliku da čuje što više reči. Sa druge stvane, ponavljajte za njim svukove koje proizvodi poput gugutanja i brbljanja kako biste ga ohrabrili da nastavi da pokušava. I najvažnije, nemojte porediti dete sa drugom decom jer kod svakoga razvoj reče različitom brzinom i različitim redosledom.
Jovana Jevtić

AaronAmat/ Getty Images Plus

još iz kategorije