01.01.2014 Razvoj bebe

Kako razumeti govor bebinog tela: Značenje gugutanja

Beba počinje da guguče oko četvrtog meseca života. Iako će na početku to zvučati krajnje nerazumljivo, beba zapravo imitira zvukove koje čuje.

gugutanj

 

Prve, razumljive reči beba će izgovoriti između desetog i četrnaestog meseca. Ipak, sasvim je moguće da ćete propustiti njihovu „premijeru“, jer dete još uvek ne izgovara reči pravilno i sa dobrim naglaskom.

Pažljivo je slušajte i podstičite ga da izgovara reči. Uporedo sa razvijanjem govora, dete će nastaviti da koristi govor tela, mada će gestikulacija biti brža i manje izražena. Fokusiranje na reči koje koristi može da odvrati pažnju sa onoga što njegovo telo govori.

VREME ZA OPUŠTANJE

Provođenje kvalitetnog vremena sa bebom, bez ometanja sa strane, poboljšava međusobno razumevanje. Zato, ograničite buku u okruženju (isljučite TV, radio) da biste oboje imali priliku da govorite i slušate.

I, zapamtite da su bebi, baš kao i vama, potrebni trenuci samoće. Konstantna stimulacija i interakcija, za nju mogu da budu iscrpljujuće. Dakle, kada osetite da je beba umorna, pustite je da se odmori. A ako primetite da okreće glavicu, dok joj pričate, ili se igrate sa njom, to je najverovatnije znak da joj je potrebna pauza.

ZNAČENJE ZNAKOVA

Moć razumevanja uvek se brže razvija od govora, pa beba može da bude frustrirana jer ne može da ispolji ono što oseća. Učenje govora znakova (gestova) može znatno da olakša komunikaciju, dok sposobnost govora ne dostigne nivo neophodan za izražavanje onoga što dete oseća, misli i želi.

Inače, većina mališana obično razume više znakova nego što je sposobna da ih proizvede. Iskoristite to da biste podučavali bebu ovom „nemuštom“ jeziku koji će joj pomoći da se bolje izrazi, ali i da uči značenje reči i njihovu pravilnu primenu.

OVDE pogledajte kako da rastumačite mimiku i pokrete bebinog tela.

Autor: Life Content
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije