14.12.2016 Zdravlje bebe

Kako da pomognete bebi pri prvoj prehladi?

Uporan kašalj može biti pravo maltretiranje za decu i roditelje. Pročitajte savete kako da olakšate vašem detetu kako bi se odmorilo i oporavilo.

Guliver/Getty Images

Guliver/Getty Images

Kašalj je većinom izazvan virusnom infekcijom, koja ne odgovara na antibiotike, tako da se oni obično ne preporučuju za tretiranje kašlja. Ako je kašalj izazvan virusom, treba sve pustiti da ide svojim tokom.

Virusna infekcija može trajati dve nedelje ili duže, a pogotovo su tokom zimskog perioda česte prehlade uobičajne ukoliko dete ide u obdanište ili provodi dosta vremena sa drugom decom.

“Kad beba dobije prvu prehladu, roditelji treba da ostanu smireni i da odvedu dete kod doktora, kako bi se uspostavila dijagnoza i procenilo da li detetu treba terapija, a dobiće dragocene savete kako se treba ponašati u tim situacijama u budućnosti.”, savetuje Pampers stručnjak, Julka Damnjanović, pedijatar i neonatolog.

Kašalj će proći svojim tokom, ali dok ne nestane, možete uraditi nekoliko stvari kako biste detetu pomogli da se oseća konfornije:
• Obezbediti mu dodatnu tečnost koja će da vlaži disajne puteve i hidrirajte vaše dete.
• Koristite ovlaživač vazduha za dodatnu vlagu, posebno ako je vaš dom veoma suv.
• Ovlaživač vazduha sa hladnom vodom jednako je efektivan kao i sa toplom vodom, ali je sigurniji ukoliko se slučajno obori. Budite sigurni da čistite uređaj jednom dnevno sa sapunom i vodom jer štetne bakterije mogu tamo da se razmnožavaju.

Koje još korake možete da preduzmete da pomognete vašem mališanu pogledajte OVDE. 

Da li ste već prevazišli prvu prehladu sa vašom bebom?Možete podeliti vaše iskustvo sa drugim mamama i Pampers stručnjacima. Više pogledajte OVDE. 
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije