Žuto u ušima je znak da vam je dete zdravo

Koliko često čistite svoje i dečje uši? Da li se grozite kada žuto, odnosno ušni vosak, odnosno cerumen, viri i mislite li da je to loš znak? Znate li uopšte koliko je taj cerumen važan za vaše uši? I konačno, čistite li uši štapićima iako i ptice na grani znaju da je štapićima za uši izričito zabranjeno čistiti uši. Ušnu školjku da, ali samo uvo, tamo gde se cerumen nakuplja – ne i ne. 
Guliver/Getty

Guliver/Getty

 

Roditelj obično polude ako im se kod deteta pojave žute grudvice u ušima smatrajući ih lošom pojavom, stvari vezanom uz nehigijenu ili dižu paniku misleći da dijete ima upalu uha. Postoji velika razlika između običnog cerumena i upale kod koje iz uha curi gnoj tako da što se tiče samog voska u grudicama – on je dobar znak. Ponekad čak i odličan!
Cerumen naime, suprotno od uvreženog mišljenja da se radi o nekoj vrsti infekcija, – štiti uši od infekcija, štiti kompletan zvukovod i kanale, vlaži kožu zvučnog kanala ištiti ga od povreda i sprečava ulazak onoga što ne sme da bude u uhu.
Kod neke dece i ljudi stvara se mnogo više cerumena nego kod drugih, što je sasvim normalna pojava. Kod tih osoba uvo ima veću potrebu za prirodnom zaštitom. Zato nije nemoguće da na primer jedno dete stalno ima puno cerumena, a drugo ni trunku. Normalna stvar.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije