04.03.2016 Novi broj

Saznajte! Šta sve mogu dvogodišnjaci

U uzrastu oko petnaestog meseca počinje intenzivan psihofizički razvoj deteta, tokom kog se smenjuju lepe i manje lepe faze. Evo kako se to odvija između prvog i trećeg rođendana

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

1-2 godine
Prohodavanje
Mada postoje deca koja prohodaju i pre nego što navrše godinu dana, ipak većina počinje da korača oko trinaestog meseca.
Kako pomoći detetu?
Uhvatite ga za ručice, pa hodajte zajedno, ali vodite računa o tome da dete ne hoda na prstima i da mu je peta priljubljena uz pod. Ovo je odlična vežba za učenje održavanja ravnoteže.

Prepoznavanje zvukova
Oko prvog rođendana većina mališana prepoznaje svoje ime, pa se, kada ga pozovete, okreće u pravcu odakle dolazi vaš glas. Osim toga, sigurno već ume da izgovori dve (vama) najdraže reči: ”mama” i ”tata”.
Kako pomoći detetu?
Stalno komunicirajte s njim i objašnjavajte mu sve što radite i vidite dok šetate. To što dete još uvek nije sposobno da vam odgovori, nipošto ne znači da ne razume šta mu govorite.

Progovaranje
Nemojte paničiti ako vaš mališan ne priča kao navijen. Neka deca počnu da brbljaju već od desetog meseca (ali ih niko osim vas ne razume), dok druga mudro ćute do treće godine, a onda progovore u razgovetnim, složenim rečenicama.
Kako pomoći detetu?
Vežbajte govor tako što ćete dodati jednu novu reč na svaku koju vaše dete izgovori. Primera radi, ako ono izgovori reč ”auto”, vi dodajte pridev ”crveni”, itd.

Bacanje lopte
U uzrastu od oko dve godine, većina dece nauči kako da baci, odnosno šutne loptu.
Kako pomoći detetu?
Kod kuće vežbajte hvatanje i dodavanje balonom, a kada izađete u park, činite to mekom loptom. Ako u vašem mestu postoje časovi gimnastike za mališane ovog uzrasta, ne bi bilo loše da ga upišete. Blagodet je dvostruka: vi ćete imati sat vremena mira, a mališan će bolje spavati.

Jačanje samostalnosti
Oko šesnaestog meseca, većina dece ne dozvoljava roditeljima da ga hrane i traže da sami drže kašiku ili šolju.

Kako pomoći detetu?
Čim vaše dete pokaže želju da samostalno uradi ono što ste dosad vi činili za njega, podstičite ga i učite kako da pravilno drži kašiku i kako da usvoji lepe manire za stolom.

Kliknite dalje za nastavak teksta —>
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije