Ako želite da smršate uvrstite semenke u svakodnevnu ishranu

U semenkama se, iako su male, krije obilje vitamina, minerala i svih važnih esencijalnih nutrijenata. Lori Zanini, dijetetičarka “Academy of Nutrition and Dietetics”, napravila je odabir najzdravijih semenki koje je poželjno uvrstiti u ishranu i uzgred dala vredan savet: ako želite da smršate bez gladovanja i prevelikog zadiranja u promenu vaših prehrambenih navika, onda su upravo semenke pravi izbor za vas – jedite manje obroke, ali uz svaki, baš svaki obrok, uključite i semenke. Dodajte ih u smutije, salate, mesna jela, kombinujte ih sa voćem…

Lanene semenke
Lan je odličan izvor magnezijuma i vlakana (ima više vlakana nego proteina), a bogat je i alfa-linolenskom kiselinom, vrstom omega-3 masnih kiselina koje mogu pomoći u smanjenju hroničnih upala u organizmu. Lanene semenke sadrže i veliku količinu drugih nezasićenih masnih kiselina i savršen su izvor dobrih masti. Čuvajte ih u frižideru da bi duže bile sveže.

Semenke konoplje
Posebno se preporučuju vegetrarijancima i veganima jer su čist protein. Iz 30 grama semenki dobijamo 13 grama dobrih masti, 1 gram vlakana i čak 20 grama proteina. A to znači da sadrže svih devet esencijalnih aminokiselina, i savršen su izvor i omega-3 masnih kiselina, magnezijuma i gvožđa.

Semenke bundeve
Uživajte u njima baš svaki dan, jer će vam dati obilje magnezijuma, zasititi vas dovoljnom količinom zdravih masti i proteina, a imaju i malu količinu vlakana – uvek dobrodošlih našem organizmu. Grickajte ih lagano prepečene, dodajte ih svojim manje kaloričnim (među)obrocima, pravite od njih hrskav, ukusan hleb.

Čia semenke
Čia semenke, za razliku od (posebno) semenki konoplje, nisu toliko bogate proteinima, ali zato prednjače po količini vlakana zbog čega se smatraju najboljim saveznikom u dijetama, posebno prilikom detoksikacije ili redovnog održavanja i čišćenja organizma.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije