03.05.2014 Porodica

Istraživanje: Današnje porodice ne provode dnevno ni sat vremena zajedno

Porodice danas sve ređe obeduju zajedno, čak ni TV ne uspevaju zajedno da gledaju, a glavni krivci za to su prezaposlenost roditelja i usmerenost dece na tehnologiju.

porodica

Praznici i vikendi su idealni za druženje s porodicom, kako bi se nadoknadilo sve ono što inače propuštamo tokom radnih dana.

Prema istraživanju britanske kompanije Project Wild Thing, tek 14 odsto porodica uspeva da provede pet sati na dan u kvalitetnom druženju sa svojim najbližima, dok više od 70 odsto njih ne uspeva da „ugrabi“ ni sat vremena na dan.

Prema ovoj studiji, sve manje porodica danas ruča ili večera zajedno, čak ne gledaju ni TV u istoj prostoriji. Jutra su najstresnija jer tada se svi članovi porodice brzinski spremaju za radne i školske obaveze, a zajednički doručak postao je prava retkost.

Nakon završetka školskog dana, deca se najčešće hvataju za laptop ili neki drugi gedžet, dok roditelji obavljaju kućane poslove. Uveče su svi preumorni za druženje, a najveći krivac nedostatka porodične atmosfere je prezaposlenost, kažu istraživači.

Oko 82 odsto roditelja žali što ne može da provede više vremena s decom, a 95 odsto njih smatra kako zajedničke aktivnosti doprinose osećaju bliskosti i povezanosti u porodicom.

Roditelji su danas zaposleniji nego ikada pre, pa je zajednički provedeno kvalitetno vreme jako zanemareno„, kaže dečji psiholog, Endi Stifenson.

Izvor: Daily Mail

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije