09.10.2016 Kutak za mame

Da li bi majka i kćerka trebalo da imaju previše blizak odnos?

Svi želimo da imamo dobru povezanost sa svojom decom, ali kada postanemo previše bliski, to može poremetiti njihovo odrastanje…

Foto: Freedigitalphotos

Foto: Freedigitalphotos

Postoji više pozitivnih stvari kada je u pitanju “drugarstvo” sa ćerkom. Sigurno imate neku prijateljicu koja za svoju odraslu ćerku kaže da joj je najbliža i najbolja drugarica. One zajendo idu da kupuju i pričaju jedna drugoj sve. Sve majke to žele – da imaju posebnu vezu sa svojom ćerkom.

Ali kada majka gleda na ćerku kao na nekog na koga može da se uvek osloni i priča mu sve, kao i kada postane suviše bliska, to može imati veliki uticaj na njihovo odrastanje i prelazak u “odrasli svet”.

Ako osetite da vi i vaša ćerka imate malo veću komfornost (odnosno da nemate neke “granice”) ili da ste nezadovoljni kada je odvojena od vas, možda je vreme da se povežete sa samim sobom. Odvojite vreme da se upoznate sa sobom bolje i da identifikujete svoje nade i snove, kao i stvari koje želite da uradite dok ste živi. Osećajte se udobno u svojoj koži, istražujte svoja osećanja i misli budite dobro kada ostanete sami.

Odvojite vreme da kultivišete svoja prijateljstva. To je nešto najbolje što svaka majka može da uradi za svoju ćerku, pogotovo kada se malo odvojimo zbog učenja, izlazaka ili novog dečka. Sa njom možete deliti neka pozitivna osećanja i normalne stvari o kojima se generalno i priča, ali nije u redu da ona postane “skladište” vaših intimnih detalja. Ako ste razvedeni, izbegavajte da pričate o njenom ocu u negativnom svetlu, koliko god da je bio loš u braku, jer će to uticati na njen pogled na njega. Sama će shvatiti ako je loš čovek i ako zaista ne zaslužuje njenu ljubav. Nije njen posao da bude vaš lični terapeut.

Kada je oblikujete u tu ulogu, ta uloga će joj uneti nemir u formativnom delu njenog života i može pomešati svoj osećaj za identitet i seksualnost. Ona je i dalje vaša ćerka, a vi niste njena mala devojčica. Ako ne zamenite uloge, vaš odnos će biti zdraviji, a to je ionako ono što ste sigurno želeli. Vaša ćerka će živeti slobodnije i kreiraće svoj identitet, društvo i interesovanja.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije