12.11.2016 Kutak za mame

Pripremite vašu curicu za prvu menstruaciju

Priprema devojčice za prvu menstruaciju po prirodi je zadatak za mamu. Međutim, mnoge ne znaju odakle da počnu i šta i koliko njihova devojčica u stvari treba da čuje. Iznenađujuće je i koliko majki uopšte ne razgovara sa ćerkama o ovom periodu promena. Budite spremni za komunikaciju uz ove praktične smernice.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Kada započeti razgovor?
Imajući u vidu da devojčice danas prvu menstruaciju dobijaju znatno ranije nego mi ili generacije naših majki, informisanost unapred opšte nije loša. Pre svega i vi sami produbite temu i pročitajte važne detalje na sajtu Wikipedia.

Pripremite se da razgovarate sa svojim ćerkama čim primetite prve promene na telu. Ulazak u pubertet je pravi trenutak za početak kako bi je što bolje pripremili na promene koje će se dešavati.

Za oba roditelja je ponekad teško da prihvate i reaguju pravilno na prvu menstruaciju ćerke jer to vide kao pokazatelj da njihova devojčica odrasta. Naravno da su znali da će se to jednog dana dogoditi, ali nisu to očekivali tako brzo. Prva menstruacija zaista jeste početak ženstvenosti i slobodno to prihvatite kao znak da sledi period osetljivosti, promenljih raspoloženja, traženja privatnosti ili stidljivosti.

Kako „načeti“ ovu temu?
Najlakši način da uvedete ovu temu je da pričate o svom iskustvu sa prvom menstruacijom i da reagujete kao da nije u pitanju nikakva strašna stvar. Ne morate odmah da se nadovežete sa pričom o “pčelama i cveću” samo zato što ste spomenuli prvu menstruaciju, umesto toga, pričajte o menstruaciji kao jednom od obeležja ženstvenosti. Pričajte o tome kako se žena oseća tokom tog perioda, na koji način treba da vodi računa o higijeni i svom telu i pokušajte da ublažite zabrinutost svoje devojčice.

Poslednja stvar koju želite je da vam ćerka prvu menstruaciju dobije u školi i uplaši se da krvari na smrt ili da je ozbiljno bolesna. U takvim situacijama ne samo što je dete u šoku, već joj sasvim nepoznata osoba, bilo nastavnica ili sestra u ambulanti, objašnjava šta se u stvari dešava sa njenim telom. Zato pričajte, pričajte i pričajte, čak i ako vaša ćerka ne želi da sluša o tome, jer će vas čuti čak i ako kaže da ne sluša.

Znali vi to ili ne, vaša ćerka verovatno ima drugarice, ili drugarice drugarica koje su već dobile prvu menstruaciju i verovatno o toj temi već zna više nego što vi mislite da zna. Nakon što primetite da su vašoj devojčici grudi počele da rastu, imate određeni period da je pripremite na prvu menstruaciju.

Ovaj period zavisi od devojčice do devojčice ali možete da računate na sigurnih 6 meseci mada je obično ovaj period mnogo duži. Kupite joj unapred osnovnu kozmetiku koju može da nosi u torbi za školu i ima je pri ruci kada zatreba. Naglasite joj da je važno da vam kaže kada dobije menstruaciju iako se možda stidi te teme. Objasnite joj i da može da ima bolove u stomaku i neprijatan osećaj da bi razumela da je i to deo menstrualnog ciklusa. Nije dovoljno da joj samo kupite knjige o “ulasku u svet odraslih” iako danas postoji mnogo zanimljivih i kvalitetnih priručnika, u tom periodu je potrebno da budete prijatelj svojoj devojčici, možda i više nego majka!

Pročitajte i… Edukacija za devojčice: Diznijev crtani film o menstruaciji

Emotivna strana razgovora
Možda će doživljavanje prve menstruacije u stvari najteže pasti vama. Vaša ćerka će verovatno biti promenljivog raspoloženja i suviše emotivna na prelasku iz detinjstva u svet odraslih, malo je devojčica spremno za taj prelaz i sasvim je normalno da osećaju trenutnu distancu prema ocu i da im je neprijatno ako tata zna da su dobile menstruaciju. Ovo je veoma emotivan period za devojčice i dok delom razumeju taj proces i činjenicu da su promene neizbežne, delom opet odbijaju da to prihvate. Podsetite ih zato koliko ih volite i potrudite se i da muška glava porodice čini isto. Da li će otac razgovarati sa ćerkom o mesečnom “dešavanju” je sasvim individualno i ne postoji pravilo, ali vredi pokušati.

Prvih nekoliko meseci će verovatno biti malo čudno svima u porodici. Devojčice u tom periodu mogu da osećaju stid ili zbunjenost i važno je da se potrudite da umanjite uticaj tog događaja na vaše živote. Naravno, ne treba da omalovažate promene kroz koje vaša ćerka prolazi, već da joj pokazujete još više ljubavi i pažnje nego inače.

Još nešto što treba da zapamtite je da vi ne možete mnogo toga da uradite. Nemojte da je vučete sa sobom u kupovinu i terate je da razgleda ženske proizvode u apoteci dok joj vi kupujete uloške. I definitivno ne morate da pominjete celu priču oko tampona u tom trenutku. Roditelji se ponekad pitaju da li je kod prve menstruacije neophodna poseta lekaru, ali odgovor je zaista ne. Ukoliko ne primetite neke probleme, kao recimo obilno krvarenje, neugodan miris ili neizdrživ bol koji ne prolazi uz običan lek protiv bolova, imate sigurno još vremena dok ne dođete pred tu prekretnicu.

U momentu kada se suočavate sa prvom ćerkinom menstruacijom, verovatno se suočavate sa mnogo više stvari nego što ste i svesni. Ovaj period dečjeg, ali i vašeg života, može da vam skrene pažnju na prolaznost vremena i na starenje. Isto se odnosi i na vašu ćerku koja je do juče gurala kolica sa lutkama a danas razmišlja o grudnjacima i prvoj menstruaciji.

Ali zapamtite, vašem detetu ste potrebni bez obzira da li ima 3 ili 13 godina i bez obzira da li ona to priznaje ili ne. Potrebno joj je da je njeni mama i tata tretiraju i dalje kao svoje dete, a ne da već vide brak i rađanje dece kao skorašnju budućnost. Ova promena ipak ne znači da je vaša devojčica već odrasla, zato ne strepite već budite njeni mama i tata, kao i do tada.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije