21.07.2016 Kutak za mame

Zašto nas plakanje čini mentalno jačim?

U skoro svakoj kulturi, plakanje se smatra znakom slabosti…

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Međutim, to nije tako, barem po doktorima koji su ovo emotivno stanje proučavali. Plakanje je zdravo i čini sam mentalno jačim!

„Plakanje ne samo da je ljudski ‘odgovor’ na tugu i frustraciju, već je i zdravo. Plakanje je prirodan način da smanjite emotivni stres, koji ako se ignoriše, može ostaviti negativni psihički uticaj na telo, uključujući i povećavanje rizika od kardiovaskularnih bolesti i ostalih poremećaja koji se povezuju sa stresom.“

Kako to plakanje pokazuje našu snagu?

1. Ne krijete svoje emocije

I to je samo po sebi veoma snažno. Lako je progutati svoje emocije i samo preći preko njih, dok se unutar nas „krčka“ nezadovoljstvo i nelagodnost. Ono što je teško i što treba naučiti je da slobodno ispoljimo svoje emocije i da se suočimo sa njima, bilo kakve da su.

2. Nije vam bitno šta će drugi misliti o vama

Ako želite da plačete, to pokazuje koliko vam je malo stalo o tome šta će drugi misliti o vama. Ovo ne predstavlja nikakvu slabost, već ogromnu snagu! Preći preko mišljenja drugih i uopšte ne misliti na njih je važan i veliki korak u napred.

3. Znate koliko vam pomaže

Znate kakav je to osećaj. Plakanjem se oslobađate osećanja koja su nas kopkala i koja nam nisu davala da mirno spavamo. Na ovaj način ćete pomoći nervnom sistemu da se opusti i da „pusti napolje“ misli koje vam uopšte nisu potrebne.

4. Plakanje vas čini zdravijim

Plakanje je i više od puštanja osećanja. Ono može smanjiti anksioznost i depresiju, jer se nakon plakanja oslobađaju dobri hormoni koji smanjuju nivo mangana.

5. Pomažete drugima da se osećaju opuštenije

Kada ste otvoreni po pitanju plakanja, jasno pokazujete da je to savršeno normalno i prirodno da se radi. Postavićete trend i postaćete lider!

Zaključak iz svega ovoga je da slobodno plačete, ako vam se plače i da se ne suzdržavate kada su emocije u pitanju. Plakanje je zdravo i zaista pomaže da se osećamo bolje, ali i snažnije.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije