13.06.2015 Saveti

Previše stidljiva deca: Kako ih ohrabriti?

Svako ima nekog stidljivka u porodici i to je obično slatko kada je neko mali, ali kako deca rastu, ta povučenost bi im mogla doneti probleme. Pomozite svojoj “skrivalici” da “izađe iz senke”.

Pokažite im da ih volite takve kakvi jesu. Ako osete da smatrate da nešto nije uredu sa njima, još će se više povući. Neka dete vidi da ga prihvatate sa svim njegovim manama, čak i dok radite na tome da mu pomognete da više ne bude stidljivo.
Ne obeležavajte dete etiketom stidljivosti. Nije dobro da pred njim govorite: “Ma, ona je samo stidljiva”, ma kako taj vaš argument zvučao ispravno. Morate biti svesni da stidljivost ne određuje karakter vašeg deteta. Ističite neke druge njihove pozitivne kvalitete. Recimo, ako neko prokomentariše kako je vaša devojčica ili dečak stidljivko, kažite nešto u stilu: “Da. Ona mene dobro sluša i tako je obzirna” ili “Da, pomalo je rezervisan”.

Nije dobro da previše insistirate na tome da dete “izađe iz senke”. Lako je misliti da je metod “plivaj ili potoni” najbolji, ali vršenje pritiska bi moglo izazvati kontraefekat.
Stvorite detetu okruženje u kom se oseća sigurno. Pozovite neke prijatelje uz koje se vaš mališan oseća slobodnije. Na blage načine podstičite dete da gleda u ljude sa kojima priča, da pozdravlja komšije i poznanike na ulici.

Ne govorite u njihovo ime da bi ste ih “spasili” iz neugodne situacije. Radi se o tome da stidljivim klincima obično treba više vremena da se oslobode, da sami odgovore na pitanje. Zato ih podstičite osmehom, ali ne odgovarajte umesto njih.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije