Šta redolsed rođenja govori o ličnosti deteta?

Mnogi naučnici smatraju da redosled rođenja ima važnu ulogu u razvoju ličnosti jer roditelji svesno ili nesvesno svako dete tretiraju drugačije. To znači da deca preuzimaju različite uloge u porodici i zbog toga razvijaju određene karakteristike.

Foto: Gulliver/Thinkstock

1. Najstarije dete – ambicija i perfekcionizam
Nije iznenađenje da su prvorođena deca vrlo odgovorna, dobrog ponašanja i vrlo uspešna, a često prelaze i granicu perfekcionizma. Oni su zapravo miniverzije svojih roditelja jer su od njih dobili mnogo pažnje kao prva deca.

2. Srednje dete – pomirenje i pravednost
Srednjoj deci pravda je vrlo važna. Njima je bitno da je sve fer. Puni su razumevanja i kooperativni jer su sticajem okolnosti završili s najmanje roditeljske pažnje. Imaju dobro razvijene socijalne veštine i sposobnost prilagođavanja – što im pomaže u budućnosti.

3. Najmlađe dete – samostalnost i zabava
Najmlađima uvek sve prolazi zato što im roditelji više ne posvećuju toliko pažnje kao starijoj deci. I sami su sazreli, imaju iskustva, pa se više ne brinu oko svake sitnice. Najmlađa su deca obično šarmantna, simpatična i samostalna. Mnoga od njih završe kao glumci, muzičari ili se bave nekom drugom umetnošću ili javnom profesijom. Više od svih cene svoju slobodu.

4. Jedinac – zrelost i snalažljivost
Jedinci imaju sklonost da budu zreliji i pričljiviji od svojih vršnjaka. Snalažljivi su, samopouzdani i mnogo im je prijatnije da vreme provode sami nego sa drugom decom.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije