17.09.2016 Preporučujemo

U susret Svetskom danu dece niskog rasta

U utorak, 20. septembra, obeležava se Svetski dan dece niskog rasta. U cilju podizanja svesti o ovom poremećaju, cela sedmica proglašena je “Nedeljom rasta”.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

 

Iako u Srbiji postoji razvijena mreža dečije endokrinologije u svakom većem gradu, a merenje visine je obavezno na sistematskim pregledima, iskustva lekara govore da se deca sa niskim rastom upućuju na ispitivanje suviše kasno odnosno tek u pubertetu. Najveći problem je mišljenje da su sva deca niskog rasta zdrava deca, što nije tačno, imajući u vidu da ta deca imaju predispozicije za niz drugih bolesti poput hipotiroidizma, glutenske enteropatije, hroničnih bubrežnih bolesti, urođenih srčanih anomalija i slično.

Rano otkrivanje nedostatka hormona rasta i definisanje terapije veoma je značajno, a pregled je jednostavan i besplatan. Dijagnostika se vrši o trošku države, a terapija nije bolna i zahtevna. Hormon rasta dobija se samo na preporuku endokrinologa posle dokazivanja deficita, a dijagnostičke metode i terapija dostupne su svima i idu na teret Republičkog Zavoda za zdravstveno osiguranje.

Merenje visine dece obavezno je na sistematskim pregledima, a po Zakonu o zdravstvenoj zaštiti, u toku prve godine, dete se na sistematskim pregledima meri sedam puta, u drugoj godini dva puta, potom jednom godišnje do kraja redovnog školovanja. Takođe, vaspitači u vrtićima bi trebalo da mere decu svaka dva meseca. U toku prve godine, dete poraste oko 22 centimetra, u drugoj oko 12, u trećoj osam, potom oko četiri centimetra godišnje, do puberteta. Ako dete na osnovu ubeležene visine u karti rasta spada u domen niskog deteta, mora se uputiti endokrinologu najkasnije do polaska u školu.

Hormon rasta je polipeptidni hormon koji stimuliše rast, ćelijsku reprodukciju u regeneraciju. Hormon rasta, osim svoje osnovne funkcije, povećava mineralizaciju kostiju, povećava mišićnu masu, podstiče razgradnju masti, povećava sintezu proteina. Podstiče i rast svih unutrašnjih organa, osim mozga, smanjuje prenos glukoze u jetru, dovodi do insulinske rezistencije i pojačanog rada pankreasnih ostrvaca koja luče insulin, i u zavidnoj meri stimuliše rad imunog sistema.

Više informacija o obeležavanju Svetskog dana dece niskog rasta u svetu možete pronaći OVDE.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije