07.02.2017 Ishrana trudnica

D vitamin i trudnoća

Britansko ministarstvo zdravlja preporučilo je trudnicama i ženama koje doje bebe da tokom zimskih meseci povećaju unos vitamina D kako bi smanjile rizik oboljevanja deteta od epilepsije i rahitisa.

Ako trudnici ili dojilji nedostaje vitamin D i beba će imati nizak nivo tog vitamina, ali i kalcijuma, što može da uzrokuje epileptične napade u prvim mesecima živtota, kažu pedijatri. Petnasetominutno izlaganje glave, ruku i ramena suncu tokom leta dovoljno je da se u telu stvore dodatne količine vitamina D, ali zimi, kada su sunčana razdoblja ograničena, taj se vitamin mora osigurati iz hrane poput masne ribe, kao što su losos, tunjevina i sardina, iz jaja, obogaćenih žitarica i hleba. Pored toga, prema savetu britanskog Ministarstva zdravlja, trudnice, dojilje i deca do četiri godine mogli bi tokom zime da uzimaju i dodatnih 10 mg vitamina D.

Nedostatak tog vitamina može da uzrokuje rahitis koji je bio dosta čest u Britaniji početkom prošlog veka, a za koji se mislilo da je iskorenjen 50-tih godina zahvaljujući boljoj ishrani stanovništva. Nedostatak vitamina D može dovesti i do drugih deformacija kostiju, lošeg oblikovanja zuba, ograničenog rasta i opšteg slabog zdravstvenog stanja.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

Sledeća vest

još iz kategorije