03.09.2015 Ishrana trudnica

Med u ishrani trudnica i dojilja

Svakodnevnim uzimanjem meda buduće majke već pretkonceptualno pripremaju svoj organizam za uspešnu trudnoću. Med u trudnoći trudnoće posebno je značajno za majku i za njezin plod – dete. Med je sa svojih 180 sastojaka izbalansiranih do savršenstva veoma vredna i nezamenljiva namirnica u trudnoći.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Uspešno izvršenje biološke funkcije trudnoće nezamislivo je bez odgovarajuće prehrane koja mora biti potpuno prilagođena novom fiziološkom stanju. Pčelinji med je upravo jedna od idealnih namirnica koja osposobljava organizam trudnice i jača njegovu vitalnost da uspešno može funkcionisati sa svim promenama u trudnoći.

Med otopljen u vodi, čaju ili mleku vrlo korisno deluje protiv svih tegoba kojima su trudnice izložene od prvih nedelja trudnoće (mučnina, povraćanje, nepodnošenja jela, loše raspoloženje i slično ).

Pročitajte i… Stručnjak Opšte bolnice “Bel Medic” odgovara na pitanja: Pravilna ishrana trudnice sa gestacijskim dijbetesom

Med obogaćuje organizam trudnice dragocjenim sastojcima, otklanja umor, sprečava anemiju i poboljšava krvnu sliku, čemu posebno pridonose vitamini i minerali koji se nalaze u medu. Potreba za gvožđem u trudnoći dvostruko je veća i kreće se do 40 mg dnevno.Trudnicama može uz normalnu terapiju gvožđem uzimati med.

U sto grama šumsko-livadskog meda ima oko 32 mg gvožđa.
Preporučena količina je 3 x 1 – 2 velike kašike meda dnevno.
Trudnica ima potrebe za većom količinom vitamina C, E, D, K, A, a sve te vitamine sadrži med.Trudnicama se savetuje da u trudnoći uzimaju med, da potpuno isključe šećer i sve zaslađuju medom.

Uz stalno uzimanje meda u trudnoći majka ima manje tegoba i trudnoća teče gotovo idealno, a novorođenče će biti jače razvijeno i zdravije.

Zapaženo je da kod žena sa pretećim pobačajem i žena nakon sponatanog pobačaja uzimanjem meda, peluda i matične mleči trudnoća se lakše održava ili teče gotovo uredno.
Naučne studije su dokazale da uzimanje meda tokom trudnoće i za vreme dojenja poboljšavaju somatske i intelektualne funkcije deteta, a takođe i posleporođajnu depresiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije