01.01.2015 Trudnoća

Praznična trpeza za trudnice

Nadamo se da ste se lepo proveli na dočeku nove 2015. godine. Možda je doček prošao, ali pred vama je još nekoliko dana slavlja. Ovo su namirnice koje treba da izbegavate na prazničnoj trpezi.

praznicna trpeza

Plavi sirevi (stilton), sirevi sa vidljivim kulturama plesni (bri, kamamber), ovčiji i kozji sirevi.

Izbegavajte ih zato što: mogu da sadrže listeriju, bakteriju koja izaziva trovanje hranom.
Umesto toga, preporučuju se: tvrdi sirevi (trapist, parmezan, edamer) ili prerađeni meki sirevi (švapski, mocarela, krem).

Pašteta (naročito domaća)

Izbegavajte je zato što: nepasterizovana pašteta može da sadrži listeriju, dok jetrena pašteta (kao i svi proizvodi od džigerice) sadrže visoke doze vitamina A, koji mogu da oštete plod.
Umesto toga, preporučuju se: krem sirevi, sirni namazi, pavlaka, mileram.

Suši, školjke, rakovi i škampi

Izbegavajte ih zato što: sirova riba i morski plodovi češće sadrže bakterije koje izazivaju trovanje hranom.
Umesto toga, preporučuje se: dimljeni losos.

Domaći sladoled, kremovi, majonez, svi kremovi od sirovih jaja (žumanceta).

Izbegavajte ih zato što: sirova (ili nedovoljno termički obrađena) jaja mogu da sadrže salmonelu (bakterija) koja izaziva trovanje.
Umesto toga, preporučuje se: kupovni puding i sladoled, kreme i majonez.

Kikiriki (naročito ako vi, ili vaš partner, patite od astme i drugih oblika alergija).

Izbegavajte ih zato što: konzumiranje kikirikija tokom trudnoće može da izazove sklonost deteta prema alergijama u budućnosti.
Umesto toga, preporučuje se: brazilski orah, badem, lešnik ili indijski orah.

Autor: Life Content, M.K.
Foto: freedigitalphotos.net, Apolonia




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije