06.06.2014 Trudnoća

I trudnoća je zarazna

Mnogima se čini da trudnoće u grupi drugarica dolazi u talasima. Nova studija pokazuje da je ovo istina, bar među grupama drugarica iz srednje škole – ako jedna od njih zatrudni, velika je verovatnoća da će ostale poći njenim stopama.

trudne.000

Ovaj trend je vidljiv među ženama koje planiraju trudnoću, a među neplaniranim trudnoćama ne postoje nikakva pravila.

Pravilo je da što se kasnije prijateljstvo formira, veće su šanse da će prijateljice pričati o planiranju porodice, tako da se računaju prijateljstva samo od srednje škole pa na dalje.

Studija Bokoni univerziteta u Italiji pratila je 1170 žena od njihovog adolescentskog doba devedesetih godina. Učesnice su intervjuisane nekoliko puta godišnje, a 820 njih je ostalo trudno tokom istraživanja. Polovina tih trudnooća je bilo planirano, a druga polovina nije. Pokazano je da kada jedna prijateljica rodi bebu, šanse za njene ostale prijateljice da postanu mame rastu dva puta, i to u periodu od dve godine.

Postoje tri načina na koje prijateljice utiču jedna na drugu da postanu majke. Prvi je igra društvenog uticaja, u kojoj poredimo svoja postignuća sa postignućima drugih. Drugi je društveno učenje, jer od prijatelja učimo mnogo važnih stvari, pa i kako da se ostvarimo u ulozi majke.

Treći način je veoma praktičan – imati decu u isto vreme kada i prijateljice može da bude vrsta ekonomičnosti. Deljenje iskustava o trudnoći smanjuje i stres i troškove. Isto tako, jedini par bez dece u društvu postane izolovan.

Izvor: bebac.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije