23.03.2016 Trudnoća

U trudnoći treba da se dobije od 10 do 14 kg

Trudnica u proseku treba da dobije od 10 do 14 kilograma

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Iako se tokom trudnoće potrebe za hranjivim materijama povećavaju, prekomeran unos, posebno kalorične hrane, nije dobar ni za majku ni za dete. Jednom nakupljeni višak kilograma teško se skida, a može imati i ozbiljne zdravstvene posledice. Buduće majke često čuju kako moraju jesti za dvoje, ali da to nije tako objašnjava specijalista ginekologije Ulla Marton.

– Pod urednim dobijanjem na težini tokom trudnoće smatra se od 10 do 14 kilograma, a oko tri i po kilograma zapremine masnog tkiva potrebno je da bi majka imala dovoljne energetske zalihe za dojenje deteta – pojašnjava dr Marton dodajući kako se budućim majkama dnevni unos kalorija menja, odnosno raste samo za 200 do 250 kalorija zbog pojačanje metaboličke potrošnje tokom rasta deteta.

Stoga obroci moraju biti planirani, no nije toliko važna količina već raznolikost. Obroci moraju obilovati voćem i povrćem, a zabranjeni su nikotin i alkohol. Prekomerno dobijanje na težini povezano je s nizom dodatnih rizika i komplikacija, kako u trudnoći, tako i prilikom porođaja.

– Obilan porast kilograma tokom trudnoće može menjati metabolizam glukoze majke, a to kao posledicu ima veći prirast deteta. To može prouzrokovati duži i teži porođaj, sa slabijim trudovima – objašnjava dr Marton.

Za “slatke žudnje” mogu se naći zamene. Zamrznuti jogurt umesto sladoleda, grožđice umesto bombona, hleb od banane umesto kolača i perece umesto čipsa. Trudnicama treba više belančevina, vitamina i minerala, poput folne kiseline i gvožđa (crveno meso, mahunarke, jaja, riba, lisnato povrće…). Unos kalorija povećava se tek u drugom tromesečju, a češći mali obroci sprečavaju žgaravice.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije