23.05.2015 Zanimljivosti

3D filmovi se ne preporučuju mališanima mlađim od 13 godina

Francuska agencija za savete o zdravlju upozorila je da se deci od šest do 13 godina ne preporučuju filmovi i kompjuterske igre u trodimenzionalnom (3D) formatu, dok se ostalima preporučuje umereno korišćenje te tehnologije.

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Tokom protekle decenije, znatno se razvila tehnologija 3D formata, najpre u bioskopima, potom na televiziji, kompjuteru, igrama i na mobilnim telefonima.

Francuska agencija za savete o zdravlju navela je da ta tehnologija više pogađa vid dece nego odraslih, jer se u uzrastu od šeste do 13. godine „vizuelni sistem aktivno razvija“ te je osetljiviji. Tokom gledanja 3D filma, oko se više zamara jer, po prirodi stvara dvodimenzionalnu sliku.

„Dugo izlaganje 3D slici može dovesti do suvoće oka, udvostručavanja slike, glavobolje, bola u vratu, mogućeg gubitka koncentracije, a u nekim slučajevima i do vrtoglavice“, upozorila je agencija.

Agencija savetuje da se korisnici prilikom gledanja takve slike pridržavaju uputstva proizvođača, da se ne približavaju mnogo ekranu i da nastave da nose korektivna sočiva i naočare.

Dodaje se da ne treba koristiti ni specijalne naočare poput Gugl naočara (Google glass) jer one takođe mogu da štete vidu.

Iskustva drugih majki možete čuti ako se priključite Pampers roditeljskoj zajednici, gde i sami možete da podelite svoja iskustva o majčinstvu sa drugim roditeljima. Više o tome pogledajte OVDE.

Izvor: Yumama
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije