07.11.2016 Zanimljivosti

Japansko školstvo je najbolje na svetu. I postoji 10 dobrih razloga zašto je tako!

Japanci su poznati u svetu kao izuzetno inteligentan narod, koji se diči svojom dugovečnošću ali i ljubaznošću prema svima. Međutim, zbog čega su oni toliko različiti od ostatka sveta? Odgovor leži u njihovom obrazovnom sistemu koji decu od malih nogu uči pravim vrednostima.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Maniri pre znanja

U Japanu, deca ne polažu bilo kakav ispit pre nego što napune 10 godina. Oni do tada rešavaju samo male testove kako se ne bi previše opterećivali. Oni veruju da prve tri godine školstva đaci trebaju da uče manire i da razvijaju ličnost. Deca se uče da poštuju druge ljude i da budu nežni prema životinjama i prirodi. Njih takođe uče i da budu velikodušni i solidarni, ali razvijaju im i osobine poput samokontrole.

Školska godina počinje u aprilu

I dok brojne škole u svetu počinju sa radom u septembru ili oktobru, u Japanu one počinju u aprilu. Jedan od razloga je i taj što tada cveta čuvena japanska višnja. Njima je nastava podeljena u tri semestra od 1. aprila do 20. jula, zatim od 1. septembra do 26. decembra, a potom od 7. januara do 25. marta.

Učenici obavljaju poslove domara

U japanskim školama, đaci sami čiste učionice, kafeterije pa čak i toalete. Oni su podeljeni u male grupe i njihova zaduženja se rotiraju tokom cele godine. Njihov obrazovni sistem veruje da se oni tako uče timskom radu, ali i da im pomaže da više cene i svoj i tuđi rad.

Pročitajte i… 15 važnih rečenica iz udžbenika za drugi razred koje odrasli moraju da znaju

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Ručak se jede u učionicama

Njima je svakodnevno na meniju zdrava hrana isključivo prirodnih sastojaka koja se jede u učionicama. Oni jedu zajedno sa profesorom, čime učvršćuju vezu sa njima.

Vannastavne aktivnosti su popularne

Većina dece nakon škole pohađa i razne kurseve kako bi se upisali na što bolje fakultete ili srednje škole. Osim što provode po osam sati u školi, na vannastavne aktivnosti potroše još četiri sata.

Ne zapostavljaju svoju istoriju

Osim što uče tradicionalne predmete, Japanci često otkrivaju čari poezije svojoj deci, dok je i njihovo pismo veoma zastupljeno u školama. Tako se uče da čuvaju svoju kulturu i poštuju tuđu.

Svi nose uniforme

Gotovo sve osnovne i srednje škole u Japanu imaju obaveznu odeću koju đaci nose. Tako se otklanjaju društvene barijere i sprečava se pojava klika. U školi su svi isti.

Foto: Guliver/Getty Images

Foto: Guliver/Getty Images

Dolazak na časove je na zavidnom nivou

U Japanu gotovo niko ne izostaje iz škole, pa je tako procenat dolaska na časove neverovatnih 99.99 odsto! Više od 91 odsto ispitanika u Japanu je priznalo da nikada nije bežalo sa časova.

Jedan test im otkriva “budućnost”

Na kraju srednje škole, svi đaci polažu test kako bi se lakše odlučili za izbor fakulteta. Oni izaberu na koji fakultet žele da idu, a ako ne ispune uslove onda obično odustaju od studiranja. Međutim, čak 76 odsto studenata upiše fakultet koji su želeli.

Odlazak na koledž im je odmor

Nakon što su u srednjoj školi izloženi većim brojem testova, Japanci se tokom fakultetskih dana većinom odmaraju. Oni obično ovaj period nazivaju “odmor pre odlaska na posao”.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije