Keleraba možda ne spada u najpopularnije povrće, ali ona je veoma ukusna i zdrava i odličan je borac protiv raznih bolesti, ali i saveznik vitke figure.
Foto: Guliver/Thinkstock
Plod mlade kelerabe ima ukus između kupusa i brokolija, a hrskava je poput rotkvice. Iako ima bogatu aromu, mnogi je izbegavaju, ne toliko zbog ukusa, koliko zbog neprivlačnog izgleda. Međutim, ovo povrće bogato je vlaknima, karotenoidima (vrsta antioksidanta), te vitaminima A, B, C i K, zbog čega bi trebalo da postane čest gost na vašoj trpezi.
Pročitajte i… Saveznici vitke linije: 10 najboljih prolećnih namirnica
Keleraba se može jesti sirova dok je mlada, pa ju je moguće pripremiti kao sastojak salate. Kasnije, ona se kuva i dinsta, a odlično se slaže s mlečnim, kremastim prelivima. Jedan od najjednostavnijih načina pripreme je da kelerabu ogulite, skuvate te pasirate. Možda neće biti mekana kao pire krompir, ali zato ima svoj poseban ukus.
1. Prolećna detoksikacija
Tokom zime, zbog smanjene fizičke aktivnosti, digestivni trakt se “ulenji”, naročito creva, što, zajedno sa unošenjem veće količine hrane, uzrokuje opstipaciju, nadimanje, gastritis i druge stomačne tegobe. Upravo zbog toga, u prolećnom jelovniku trebalo bi da dominiraju sveže voće i povrće bogato vlaknima, kao i žitarice, uz pojačan unos tečnosti. Keleraba je odličan čistač organizma i uklanja toksine i pospešuje rad probave.
Koje su sve zdravstvene prednosti ovog povrća pročitajte OVDE.