04.11.2015 Zanimljivosti

Sedam škola u Srbiji probalo pilot program dualne nastave

Od naredne školske godine srpski đaci će imati mogućnost da se obrazuju po istom sistemu koji se godinama uspešno primenjuje u Švajcarskoj, Austriji, Nemačkoj, što bi ujedno trebalo da smanji i nezaposlenost.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Budući bravari-zavarivači i električari u Kraljevu, Subotici, Kragujevcu, Mladenovcu, Lazarevcu, Pećincima i Novom Sadu od prošle školske godine zanat “peku” ne samo u školskim radionicama, nego i u fabrikama. Ovo je za sada samo pilot program dualne nastave koji sprovodi nemački GIZ, a njegova puna primena najavljena je od naredne školske godine.

Takva odeljenja postoje u Politehničkoj školi u Kragujevcu.

„To nije pravo dualno obrazovanje, ali ima elemente, jer naša deca nisu u radnom odnosu, nego su učenici škole na praksi. U svakom slučaju, više praktične nastave je ono što nam je nedostajalo decenijama dok je privreda imala višak zaposlenih, a malo posla. Sada zbog smene generacija imamo intenzivnu potražnju za zanatskim profilima“, objašnjava direktor Siniša Kojić.

On dodaje da i privredi odgovara taj princip, da bolje upoznaju decu, da mogu da procene koliko ko dobro radi i za šta je sposoban.

Milan Vukobrat, direktor Elektrotehničke škole „Mihajlo Pupin“ u Novom Sadu kaže da novi sistem obrazovanja već ove godine daj rezultate.

„Razlika u odnosu na prethodne godine je povećanje broja dana kada su đaci na praksi. U prvoj godini školovanja to je jedan dan koji provode u školi, u drugoj godini dva dana provode u firmi, dok u završnoj godini tri dana rade, a samo dva dana idu u školu“, kaže Vukobrat.

On dodaje da đaci u firmi imaju i mentora i da rade sa majstorima.

Sledeće godine Mašinska škola u Novom Sadu upisaće generaciju bravara-zavarivača koji će se školovati po istom principu kao i električari.

Po istom principu funkcioniše i škola u Kraljevu u kojoj 25 đaka odlazi u četiri kompanije, ali i u Pećincima, gde u saradnji sa kompanijom Boš đaci stiču stručna znanja.

O dualnom obrazovanju ovih dana je razgovarao premijer Aleksandar Vučić sa potpredsednikom Švajcarske Konfederacije Joahanom Šnajderom Amanom i istakao da je zbog dualnog obrazovanja u Švajcarskoj samo tri odsto mladih nezaposleno, dok je kod nas bez posla 47 odsto mladih ljudi.

„Uveli bismo mi dualno obrazovanje odmah, ali problem je što u Srbiji ne možete da odvedete decu u fabriku da nešto rade, kada je maloletnicima zabranjeno da budu zavarivači. Mi imamo idiotske zakone u kojima stalno štitimo neka prava, samo da ne bismo nešto radili. Ali, deca moraju već od 12. godine da misle šta će da rade, a od 16. već i da rade“, rekao je Vučić i dodao da se bliže vremena kad će svi radnici morati da uče da bi se uklopili, ali i mladi da rade bar dva sata dnevno dok uče.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije