06.02.2014 Zanimljivosti

Ujedinjeni Arapski Emirati: Žene po zakonu moraju da doje decu do druge godine

Žene u Ujedinjenim Arapskim Emiratima po zakonu moraju da doje svoju decu i to do dve godine starosti. Ako žene odbiju da doje, odnosno ako prekrše zakon, suprug može da ih tuži.

zakon

Lekari u svetu preporučuju dojenje u prvim mesecima života, a u Evropi je preporuka da se bebe doje najmanje šest meseci.

Istraživanje je pokazalo da ne znači da je šest meseci dojenja dovoljno i da nema potrebe za njegovim nastavkom, ali je posle ovog istraživanja Američka akademija za pedijatriju, jedno od uticajnijih pedijatrijskih udruženja na svetu, zvanično preporučila bar šestomesečno dojenje.

Nova studija će sigurno pokrenuti i mnoge druge koje će verovatno uzeti u obzir i duži period ishrane majčinim mlekom, naravno uz preporučenu nemlečnu ishranu.

Dvaneastogodišnje istraživanje u devet evropskih zemalja došlo je do zaključka da žene koje doje najmanje šest meseci ređe obolevaju od raka i srčanih bolesti u odnosu na majke koje doje kraće ili uopšte ne doje.

Istraživanja, takođe, potvrđuju dobrobit koje dete ima ako se hrani majčinim mlekom, od smanjenja rizika od gojaznosti do boljeg jezičkog razvoja i motorike.

Obično se veruje da težina žena raste sa svakim novim porođajem, ali je najnovija studija pokazala da su majke koje su dojile decu imale manji indeks telesne mase bez obzira na to koliko su puta rodile.
Istraživanje je sprovedeno na 740.000 žena u menopauzi.

Stručnjaci već godinama objašnjavaju da je dojenje jedan od najvažnijih razdoblja u životu deteta, ali se sada ispostavilo i da je dobro za majke koje pozitivne efekte mogu osećati i 30 godina posle rođenja deteta.

Istraživanje, takođe, pokazuje da šest meseci dojenja može da smanji rizik od gojaznosti u starosti.

„Jedan odsto smanjenja indeksa telesne mase može izgledati malo, ali to znači i 10.000 manje preranih smrti od bolesti koje su vezane za debljinu, poput dijabetesa, srčanih bolesti i tumora“, kaže Valeri Bera sa Univerziteta Oksford.

U Srbiji dojenje nije obavezno, ali pedijatri su saglasni u preporuci da je najzdraviji izbor. Preporuka je da se dete do 6. meseca starosti hrani isključivo majčinim mliekom, a gornja granica dojenja zavisi od majke i deteta.

Izvor: mondo.rs




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije