26.07.2017 Zanimljivosti

Uloga magnezijuma u trudnoći: Pobedite umor, grčeve u mišićima i pad koncentracije

Trudnoća i dojenje su periodi velikih izazova za svaku mamu. Tokom trudnoće telo žene doživljava velike promene, a sa tim promenama menjaju se i potrebe organizma za hranljivim materijama koje su mu neophodne.

Kako bi se buduća mama što bolje osećala i kako bi ona i njena beba bile zdrave, neophodno je odgovoriti na potrebe organizma i usvojiti zdrave navike.
Neki od najčešćih problema sa kojima se trudnice suočavaju su umor, iscrpljenost, slaba koncentracija, grčevi u nogama, problemi sa krvnim pritiskom, zubima i kostima. Dobro je znati da se redovnim unosom magnezijuma ove neprijatnosti mogu značajno umanjiti ili potpuno izbeći. Zašto je magnezijum tako značajan u trudnoći? Pre svega, neophodan je u stvaranju energije iz hranljivih materija – šećera, masti i belančevina koje unosimo hranom, u procesu tzv. „ćelijskog disanja“. Magnezijum presudno utiče na pravilan rad srca, kao i normalno funkcionisanje nervnog sistema , a neka istraživanja su pokazala da deficit magnezijuma utiče i na nastanak depresije. Značajan je i za prenos nervnih impulsa i ravnotežu elektrolita, pa samim tim doprinosi i pravilnoj funkciji stezanja i opuštanja mišića. Pored folne kiseline, gvožđa i joda, magnezijum je na vrhu lestvice neophodnih minerala za zdravlje majke i bebe. Posebno je važna njegova uloga u procesu deobe ćelija, čime učestvuje u rastu i razvoju fetusa i osigurava uspešan ishod trudnoće.
Kako je magnezijum često nedovoljno zastupljen u ishrani, idealno ga je unositi putem mineralne vode bogate ovim mineralom. Mg Mivela u jednom litru sadrži 343 mg magnezijuma što gotovo zadovoljava dnevne potrebe organizma budućih mama za ovim dragocenim mineralom. Konzumiranjem dovoljne količine Mg Mivele tokom trudnoće obezbedićete vašem telu hidrataciju, a ujedno ćete zadovoljiti dnevnu potrebu za magnezijumom.

Foto: Promo




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije