24.12.2014 Zanimljivosti

Zanimljive činjenice o bebama koje su rođene zimi

Da li vam se ponekad čini da bebe zimi kao da iskaču iza svakog ugla? Stručnjaci su utvrdili neke poprilično zanimljive efekte sezone kada je beba rođena na njen razvoj i zdravlje.

bebe rođene u zimu

„Zimske“ bebe su veće od svojih letnjih cimera

Bebe rođene u zimskim mesecima prosečno više teže od beba koje su rođene u letjnim mesecima. Takođe, imaju veći opseg glave. Delimično se razlog krije u tome što trudnice leti vrlo slabo jedu zbog osetljivog želuca na mnogobrojne mirise iz okoline, dok se u zimskim mesecima rešavaju tog problema, pa mogu i više da uživaju u hrani.

Manja verovatnoća multiple skleroze

Mamino zdravlje tokom trudnoće bitno može uticati na zdravlje deteta. Ali, da li ste znali da i vreme začeća može imati uticaj na detetovo zdravlje? Na Oksfordu je otkriveno kako deca rođena u novembru najređe imaju multiplu sklerozu, dok se najčešće pojavljuje kod dece začete u zimskim mesecima.

Češće se rađaju pre termina

Zimske bebe imaju 10 odsto veće šanse da će biti rođene pre termina. Pretpostavlja se da je ovaj podatak povezan sa činjenicom da su zimske bebe veće, pa se brže i razvijaju.

Pristojnije su

Zvuči suludo? Ipak, na jednom univerzitetu su potvrdili ovu tezu. Proučavajući nestašne četvorogodišnjake i petogodišnjake utvrdili su kako su oni rođeni u zimskim mesecima znatno smireniji i pristojniji.

Sklonije su depresiji

Izloženost suncu vrlo je važna za razvoj bebe već od prvih dana. Tegobe kod zimskih beba koje se javljaju, kao što su bipolarne depresije, neurološki poremećaji i loše raspoloženje vrlo često se povezuju sa nedovoljno vremena provedenog na svežem vazduhu i izloženost sunčevoj svetlosti.

Slabije kosti

Još jedna posledica bebine nedovoljne izloženosti suncu. Letnje bebe su u proseku oko pola centimetra više i poseduju gotovo 12 kubnih centimetara kosti više od zimskih beba. Zaslužan je vitamin D za čiju je apsorpciju u organizmu potrebna prisutnost sunca.

Izvor: index.hr, M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije