24.12.2014 Korisni saveti

Sastav karmina negativno utiče na trudnoću?

Američke tabloide je poprilično potreslo istraživanje na univerzitetu Kolumbija. Kod nas je vest slabo odjeknula, ali opasnost zaista nije zanemarljiva.

karmin u trudnoći

Istraživanje je pokazalo kako korišćenje ruževa za usne, odnosno izloženost hemikalijama koje sadrže, može uticati na detetov intelektualni razvoj, i to već u stomaku.

Studija je proučavala povezanost prenatalne izloženosti ftalatima i dečji koeficijent inteligencije u dobi od sedam godina. Ftalate su merili u urinu majke u trećem tromesečju trudnoće. Dokazano je kako su deca koja su bila izložena većim koncentracijama ftalata imala niži IQ od dece čije majke su imale vrlo niske ili nikakve količine izloženosti ftalatima tokom trudnoće.

Ftalati su nažalost sveprisutni u našoj okolini. Nalaze se i u sredstvima za pranje i osveživačima prostora, ali i u kozmetici, najčešće ruževima. Nakon poprilične panike koju je istraživanje izazvalo, utvrđeno je kako većina kozmetičkih kompanija već odavno radi na tome da se ftalati uklone iz kozmetike.

Istraživanje koje se nastavlja svakako će utvrditi može li zaista količina ftalata iz kozmetike toliko naštetiti plodu u trudnoći da bi se osećale posledice.

Izvor: index.hr, M.G.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije