21.04.2011 Porodica

Kako je nastao Uskršnji Zeka?

Ako vas dete upita kako to  zeka za Uskrs nosi jaja, ispričajte mu ovu zanimljivu priču…

Baš kao što Božić Bata simbolizuje Božić, tako nas i Uskršnji Zeka, s korpicom punom raznobojnih jaja, podseća na Uskrs.

Izvorni Uskršnji Zeka verovatno je povezan s paganskim festivalom ekvinocija, koji je nekada prethodio Uskrsu. Saksonci su posvetili mesec april slavljenju svoje boginje proleća i plodnosti, koja se, ne slučajno, zove Eastre. Eastrina sveta životinja je zec, budući da je ova životinja jedan od najčešćih simbola plodnosti i ponovnog rađanja.
Obojena jaja, koja nosi današnji Uskršnji Zeka, imaju još drevnije poreklo. Jaja su dugo bila povezivana s plodnošću i proletnim festivalima – tako dugo, u stvari, da se precizno ne mogu odrediti koreni ovih običaja. Drevni Grci i Rimljani koristili su jaja u festivalima slavljenja svojih vaskrslih bogova. Jaje je takođe istaknuto i u ritualima jevrejske Paše, te u ovom narodu pržena jaja i danas imaju svoje mesto na prazničnoj trpezi, kao važan simbol proleća i ponovnog rađanja.
Naučnici veruju da spajanje zeca i jaja za uskršnje praznike može imati paganske korene s početka nove ere. Tokom proleća, kada su dani i noći jednake dužine, zec je bio poistovećen s boginjom Meseca, a jaje s bogom Sunca. Spajanjem ta dva simbola, dobilo se nešto poput jin i janga. Naredni istorijski zapis o zecu i jajima pojavljuje se s početka XVI veka u Nemačkoj. Tamo su deca željno iščekivala dolazak „Oschter Haws-a“, zeca koji na uskršnje jutro polaže obojena jaja u gnezda. Ovaj nemački običaj prenesen je u Ameriku s početka XIX veka, verovatno prateći nemačke doseljenike, od kojih su se mnogi nastanili u Pensilvaniji. U svetu, tokom proteklih 200 godina, „Oschter Haws“, „Easter Bunny“, ili kod nas Uskršnji Zeka, postao je tako najvećim komercijalnim simbolom Uskrsa.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije