05.10.2015 Zanimljivosti

U Srbiji obeležen Evropski dan osoba sa autizmom…

U Srbiji i širom Evrope, obeležen je, u subotu, 3. oktobra, Evropski dan osoba sa autizmom.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

„U Srbiji ima između 2.500 i 3.000 dece sa autiznom i isto toliko porodica koje takođe treba da imaju posebnu pažnju u društvu“, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, u Sremskoj Mitrovici na manifestaciji povodom obeležavanja Evropskog dana osoba sa autizmom.

„Deci sa autizmom i njihovim roditeljima mora da bude pružena neophodna pomoć, kako bi im bilo barem malo lakše, kad već život nije bio pravedan prema njima“, rekao je Vulin novinarima i naglasio da će resorno ministarstvo nastaviti da pomaže rad udruženja dece sa autizmom, kao i njihove roditelje.

On je u tom pogledu posebno istakao značaj delovanja lokalnih samouprava, koje bi, ukazao je ministar, trebalo da razvijaju usluge u zajednici, dnevne boravke…

Priredbi koju su deca sa autizmom priredila u prostoru Biblioteke „Gligorije Vozarović“ prisustvovao je i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović, koji je novinarima rekao da će lokalna samouprava angažovati sve svoje kapacitete kako bi bila pružena što veća pomoć toj deci i njihovim roditeljima.

Predsednica Saveza udruženja roditelja dece sa autizmom Srbije Vesna Petrović zahvalila je Gradu Sremskoj Mitrovici na pomoći toj deci i njihovim roditeljima da žive lepše i dostojanstvenije.

Cilj tih udruženja u Srbiji jeste da se pokaže društvu da deca sa autizmom postoje, da imaju kvalitete i potencijale i da im se mora pružiti šansa da to pokažu, rekla je ona i dodala da će ta i slične manifestacije i ubuduće biti obeležavane u lokalnim organizacijama, odnosno u mnogim gradovima Srbije.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije