11.06.2018 Ishrana deteta

Ishrana: Gde najčešće grešite?

Poslušajte savete stručnjaka i izbegnite najčešće zamke u koje upada većina novopečenih mama. Za svaku majku najveća je frustracija kad njen mališan odbija da pojede brižno pripremljen i hranjiv obrok.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ishrana i dete: Koje greške pravite?

Pažljivo ste izabrali namirnice, uložili trud u pripremu obroka i silno želite da zdravom ishranom obezbedite napredovanje svog mališana, a čvrsto stisnuta ustašca i okretanje glave na stranu sve je što dobijate zauzvrat. Iako znate da deca u ovom uzrastu često postaju izbirljiva i nepredvidljiva kad je o hrani reč, to ne može da vas uteši niti smiri.

Pitate se šta biste još mogli da preduzmete. Imajte na umu, šta god da činite da biste privoleli dete da pojede obrok (ili bar jedan njegov deo), pokušajte da izbegnete sledeće greške:

PRIMORAVANJE NA JELO
Zašto to nije dobro? Insistiranje na tome da se pojede baš svaki zalogaj, nakon što mališan počne da odbija hranu, sasvim je prirodna reakcija majki. Ipak, takav metod nije dobra ideja. Vršenje pritiska na dete da pojede ono što mu je posluženo obično izaziva bumerang efekat, čiju cenu ćete vi na kraju platiti. Dete može da počne da povezuje hranu i obroke s nečim neprijatnim – anksioznošću i svađom, što definitivno može da izazove njegovo stalno odbijanje da jede.
Rešenje: Za početak, duboko udahnite i suzdržite se od bilo kakve reakcije.
Vaš mališan verovatno iskazuje prve znake samostalnosti, koji verovatno nisu
direktno uzrokovani hranom. Vi ste osoba koja je zadužena za pripremu
obroka, ali će dete na kraju odrediti koliko će od pripremljenog pojesti.

PROČITAJTE I… Ishrana na flašicu: Kako izabrati najbolju cuclu

TESTIRANJE RAZLIČITIH VRSTA NAMIRNICA
Zašto to nije dobro? Kada dete odbije da pojede jedno jelo, verovatno ćete se potruditi da mu ponudite brojne alternative. U slučaju da mališan neće ni da okusi ono što ste spremili za obrok, ponudite mu samo jednu hranjivu zamenu (jogurt i voće). Ako i to odbije, ne vršite pritisak na njega – ješće kad ogladni. Nemojte spremati brojne različite obroke da biste udovoljili svakoj želji i ukusu deteta, jer
ćese vaš život tako pretvoriti u najmanju ruku u ”vođenje restorana”.
Rešenje: Kada planirate pripremu obroka, uvek se postarajte da se na jelovniku nađe bar jedna stvar za koju ste sigurni da će mališan pojesti. Takođe, imajte uvek pri ruci rezervnu opciju, koju ćete mu ponuditi ako odbije glavni obrok.

PREVIŠE ČESTA UPOTREBA KAŠIKE
Zašto to nije dobro? Ishrana na kašiku omogućava roditeljima bolju kontrolu obroka, a i čistije okruženje. Ipak, previše česta upotreba kašike može da uspori ili zaustavi razvoj deteta. Zato, dopustite mališanu da sam uzima hranu, što garnatuje nered, ali je i korisno. Ovaj metod ishrane olakšava i razvoj motoričkih sposobnosti deteta (koordinacija pokreta ruke i usta), jer dete može da uči na primeru različitih tekstura i ukusa hrane.
Rešenje: Objektivno, prepuštanje kontrole mališanu zahteva veliko strpljenje. Na početku je bolje da i vi i dete držite kašiku u ruci, što će vam pomoći da mu stavite zalogaj u usta dok je ono zauzeto ispitivanjem hrane na tanjiru.

PROČITAJTE I… Ishrana beba: 6 ideja za ukusan i zdrav doručak

NE INSISTIRAJTE DA DETE POČISTI SVE IZ TANJIRA
Zašto to nije dobro? Možda su vas roditelji forsirali da pojedete sve iz tanjira, ali nastavak ove tradicije nije dobra ideja. Dozvolite detetu da samo odluči koliko želi da pojede i kad da završi obrok. Istraživanja pokazuju da se kod mališana koji su primoravani da pojedu sve sa tanjira češće manifestuju poremećaji u ishrani u
kasnijem životu. Postoje brojni načini da zdrava ishrana bude i ukusna i zabavna za decu.
Rešenje: Dopustite mališanu da od dva ponuđena jela odabere ono koje ćete mu
pripremiti. Veće su šanse da će pojesti obrok koji je sam izabrao..

VELIKE PORCIJE
Zašto to nije dobro? Majke instinktivno serviraju veću količinu hrane za obrok u nadi da će dete tako pojesti više. Međutim, to nije dobra ideja i može samo da izazove kontraefekat kod mališana. Jednostavno rečeno, deca su majušna bića i porcije treba da odgovaraju njihovim fizičkim kapacitetima. Pogled na preveliku količinu hrane na tanjiru može samo da uplaši dete, pa da odustane pre nego što je i počelo s jelom. Potrudite se da svaki obrok sadrži važne hranjive materije i dovoljno zdravih kalorija, servirajte ga u umerenoj količini, a dete, ukoliko želi, uvek može tražiti dopunu.
Rešenje: Servirajte dve hranljive opcije u dve ili više malih porcija. Raznovrsnost i male količine hrane učiniće obrok zabavnijim iskustvom. Na kraju, isključite televizor i stavite igračke van domašaja deteta, jer mogu da ga ometaju pri jelu.

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba!

Pratite nas i na Fejsbuku: https://www.facebook.com/mamaibebacom/

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije